Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
3 november 2009


--Persbericht-

Oost Gelre maakt één bestemmingsplan voor buitengebied

De gemeente Oost Gelre gaat aan de slag met het bestemmingsplan buitengebied. "Ons doel is om één bestemmingsplan te hebben, dat duidelijkheid én rechtszekerheid biedt aan de inwoners in het buitengebied en uiteindelijk ook digitaal te raadplegen is", aldus wethouder Hulshof.

Volgens de wethouder gelden er op dit moment verschillende bestemmingsplannen voor het buitengebied van Oost Gelre: "Die bestemmingsplannen zijn nog gemaakt vóór de herindeling van de gemeenten Lichtenvoorde en Groenlo in 2005. En wat betreft Mariënvelde en Zwolle kwamen ze mee vanuit de vroegere gemeenten Ruurlo en Eibergen en zelfs nog een puntje Zelhem. Hoog tijd dus om dat in één bestemmingsplan samen te brengen."

Bestemmingsplannen moeten periodiek herzien worden. Daarom is dit volgens Hulshof een goed moment om over te gaan tot één duidelijk en herkenbaar bestemmingsplan buitengebied voor de hele gemeente Oost Gelre. Natuurlijk aangepast aan de nieuwe regelgeving en het door de raad vastgestelde beleid. "Dat biedt duidelijkheid en rechtszekerheid voor de komende jaren."

Voor het maken van het bestemmingsplan is ondersteuning door een extern bureau nodig. Verschillende bureaus hebben hiervoor een offerte uitgebracht. De keus is gevallen op het bureau BügelHajema. De gemeente heeft er veel vertrouwen in dat zij samen met dit bureau een goed plan kan maken. In dit traject wordt ook de gebiedscommissie nadrukkelijk betrokken.

Het maken van het nieuwe bestemmingsplan zal ruim twee jaar duren, maar gebeurt wel in nauwe samenspraak met de bewoners. Wethouder Hulshof hierover: "Ze worden regelmatig geïnformeerd over de voortgang en hun inbreng wordt nadrukkelijk gevraagd." Dat gebeurt via informatiebijeenkomsten en publicaties op de gemeentepagina in de Elna en Groenlose Gids en op de gemeentelijke website.

Binnenkort start de inventarisatie van het buitengebied en wordt een Nota van Uitgangspunten opgesteld. Dit wordt in het voorjaar van 2010 gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst. Inwoners kunnen daarop reageren. Met de resultaten daarvan wordt het nieuwe bestemmingsplan uiteindelijk opgesteld. Ook dit bestemmingsplan wordt aan de inwoners voorgelegd vóórdat uiteindelijk de gemeenteraad het vaststelt.