Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Amsterdam
4 november 2009

Investeer in Nieuw West

D66 wil dat de gemeente het advies van de Adviesraad Diversiteit en Integratie ter harte neemt. In het advies getiteld 'Amsterdam West: Topstad! Maar hoe?' pleit de adviesraad onder meer voor het inzetten van geld daar waar het nodig is. Het college neemt deze aanbeveling niet over. D66-duoraadslid Jan Paternotte is kritisch: "D66 wil weten waarom het college er nu niet voor kiest meer te differentiëren in de middelen. In Nieuw-West moeten meer en andersoortige investeringen gedaan moeten worden dan in andere stadsdelen."

"We kunnen het geld maar één keer uitgeven", zegt Paternotte, "dus idealiter besteden we het niet volgens de 'iedereen-evenveel-gedachte' van de PvdA, maar daar waar de euro's het meeste effect sorteren." Het argument van het college dat met deze aanpak gewacht moet worden tot na de herindeling van de stadsdelen wijst Paternotte van de hand: "we kunnen nu al identificeren op welke plekken de budgetten het hardst nodig zijn. Dat levert geen problemen op. Om het voorzieningenniveau op te krikken moeten we ondernemers en ketens aantrekken, en daarvoor zijn investeringen in de kwaliteit van de openbare ruimte nodig."

D66 wil dat Amsterdam zich verder ontwikkelt tot een vitale kennis- en diensteneconomie. Daarom is het belangrijk dat ook Nieuw West aansluiting vindt bij het programma topstad. Investeringen in de kwaliteit van het onderwijs, maar ook sportieve, ruimtelijke en culturele voorzieningen zijn belangrijk voor Amsterdam. Het onderwijs is de basis voor het talent dat de kennis- en diensteneconomie sterk maakt. "Iedereen heeft talent", aldus Paternotte. "Niet alleen leerlingen op het VWO, maar ook op het VMBO", aldus Paternotte. "D66 vindt dat onderwijs de absolute voorwaarde is voor welke gezonde economie dan ook."