Gemeente De Bilt


Cameratoezicht station Hollandsche Rading

Het P&R-terrein van het station Hollandsche Rading wordt voorzien van drie bewakingscamera's. Naar verwachting worden deze camera's in januari 2010 geplaatst en daarmee start de pilot van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De NS onderzoekt de effecten van camerabewaking op onbetaalde parkeerterreinen bij stations.

Begin 2009 werden er op klaarlichte dag een groot aantal geparkeerde auto's op dit terrein opengebroken. Als gevolg op de vele inbraken gingen autobezitters hun auto's parkeren in de omliggende straten van dit terrein. Met alle overlast van dien voor de omwonenden. De gemeente De Bilt heeft daarom contact opgenomen met NS Poort en gevraagd om de mogelijkheden voor camerabewaking op dit parkeerterrein te onderzoeken.

Dit heeft ertoe geleid dat NS start met een pilot rondom camerabewaking. Bij drie onbetaalde P&R-terreinen, waarvan het terrein in Hollandsche Rading er een is, start een onderzoek naar de effecten van camerabewaking. Daarnaast wordt dit onderzoek gecombineerd met een onderzoek naar de (sociale) veiligheid.

De realisatie, het beheer en onderhoud van de apparatuur én het beheer van de beelden heeft NS Poort uitbesteed aan Q-Park. Dit bedrijf is al verantwoordelijk voor de camerabewaking op 50 andere NS-parkeerterreinen. Voor het vrijgeven van beelden gelden de regels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

De gemeente De Bilt en NS Poort nemen elk de helft van de aanlegkosten van ongeveer ¤ 40.000 voor hun rekening. Het beheer en onderhoud van de camera's komt voor rekening van NS Poort. De gemeentelijke bijdrage is aangemeld bij het Bestuur Regio Utrecht (BRU) voor subsidie.

Bilthoven, 3 november 2009