Ingezonden persbericht


Utrecht, 4 november 2009

KNMG-RAPPORT: BEDRIJFSARTS KAN WETTELIJKE TAAK NIET VERVULLEN

Voorzitter bedrijfsartsen hekelt illegale praktijken van casemanagers die toegang tot bedrijfsarts belemmeren

Bedrijfsartsen krijgen steeds minder kans goede verzuimbegeleiding en interventies toe te passen. Casemanagers kunnen werknemers de toegang tot goede bedrijfsgeneeskundige zorg verhinderen. Dat staat in het KNMG rapport "Taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts in het kader van de verzuimbegeleiding en re-integratie".
Voorzitter Pieter Rodenburg van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) reageert verontrust: "Natuurlijk zijn er ook goede casemanagers die op tijd de bedrijfsarts inschakelen, maar we zien steeds vaker dat ze de toegang tot bedrijfsartsen belemmeren. Dat is illegaal, kan leiden tot gezondheidsschade, nodeloos uitstel van re-integratie, te snelle, onverantwoorde hervatting van werk en hogere instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen."
"Bedrijfsartsen kunnen door de wildgroei aan casemanagers hun werk niet goed meer uitvoeren en hun wettelijke verantwoordelijkheid niet meer waarmaken. Met andere woorden: de zieke werknemer/patiënt komt niet meer in contact met de bedrijfsarts. Dit terwijl we wel tuchtrechtelijk en wettelijk aansprakelijk zijn", stelt Rodenburg. De rechter acht de bedrijfsarts namelijk wel aansprakelijk voor de praktijken van de casemanagers. Vorig jaar waarschuwde het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle een bedrijfsarts omdat deze verantwoordelijk was voor de begeleiding van een wegens hartklachten verzuimende werkneemster. De bedrijfsarts in kwestie diende van de werkgever samen te werken met een casemanager die veel zaken buiten de bedrijfsarts om regelde. Het ontbrak de werkneemster aan goede begeleiding en zij verweet dit de bedrijfsarts. Met succes. De bedrijfsarts had zich volgens de tuchtrechter niet afhankelijk moeten maken van deze casemanager.
Het is van groot belang dat de verzuimende werknemer te allen tijde de bedrijfsarts kan bezoeken. Niet voor niets staat in de wet dat een werkgever verplicht is zich in verzuimbegeleiding te laten bijstaan door een bedrijfsarts of een arbodienst waarin de gespecialiseerde medicus werkzaam is.

Ondeskundige medische diagnose

De NVAB krijgt klachten van bedrijfsartsen die geen contact meer krijgen met zieke werknemers. Zij zijn dus aansprakelijk voor verzuimbegeleiding die ze niet kunnen bieden omdat de werknemer geen toestemming krijgt aan te kloppen bij de bedrijfsarts. Bovendien wordt de bedrijfsarts vaak niet eens ­ of veel te laat - op de hoogte gesteld dat een werknemer ziek is. Rodenburg: "Een absurde situatie. We maken zelfs mee dat casemanagers een medische diagnose stellen. Stel je eens voor in een andere setting: de administrateur van een ziekenhuis beslist dat je een hernia hebt en dat je zes weken rust moet nemen, terwijl de medisch specialist buitenspel staat. Ik zie de reactie van de zorgverzekeraar al voor me. Zeker als het dan om een simpele aandoening gaat die met een kleine ingreep snel te verhelpen is. In Nederlandse bedrijven is dit geen uitzondering." De werkgever die een casemanager inschakelt die de toegang tot de bedrijfsarts belemmert, dupeert niet alleen zijn werknemers, ook snijdt hij of zij in eigen vlees. Hij of zij krijgt dan te maken met een onnodig lang verzuimende werknemer die slechter presteert. De professionele richtlijnen van de bedrijfsarts ­ NVAB-richtlijnen - kunnen immers niet worden toegepast. Bovendien riskeert de werkgever sancties van het UWV voor het niet voldoen aan de wettelijke verplichtingen c.q. het niet toepassen van de NVAB-richtlijnen. `Help de werknemer verzuipt'
De bedrijfsarts neemt als specialist in het begeleiden en behandelen van arbeidsgerelateerde aandoeningen, graag zijn of haar verantwoordelijkheid, maar moet dan wel de mogelijkheden daartoe krijgen. Je kunt niet instaan voor verzuimbegeleiding als je de regie niet hebt, stelt Rodenburg. "Het is dit keer niet ÂŽhelp de dokter verzuiptÂŽ, maar ÂŽhelp de Nederlandse werknemer verzuiptÂŽ. Zijn of haar gezondheid is in gevaar. Het ontbeert de werknemer in toenemende mate aan goede, gespecialiseerde, werkgerelateerde zorg. Leden van de NVAB krijgen dagelijks met misstanden te maken. Zij zijn bij uitstek degene die vaak demedicaliserende, verzuimvoorkomende en op duurzame inzetbaarheid gerichte interventies plegen, maar worden in bepaalde situaties illegaal gedwarsboomd door dit soort casemanagers.
De NVAB roept dan ook haar leden op om zo veel mogelijk via contractafspraken er voor te zorgen dat de bedrijfsarts, in ieder geval bij verzuim, laagdrempelig toegankelijk is. Rodenburg: "Als er geen einde komt aan het niet of veel te laat inschakelen van de bedrijfsarts bij verzuim, zien de Nederlandse bedrijfsartsen geen andere mogelijkheid dan in voorkomende gevallen geen verantwoordelijkheid bij verzuimbegeleiding meer te nemen."



Ingezonden persbericht