Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 4 november

Investeer in kennis, cultuur, wonen, economie en een zorgzame, betrouwbare overheid!

D66 dient 6-puntenwijzigingsvoorstel in op begroting gemeente Utrecht

D66 zal donderdag, tijdens het slotdebat van de behandeling van de begroting 2010, voorstellen om

bijna 31,5 miljoen extra te investeren in onderwijs, ruim 5 miljoen extra in cultuur, ruim 10 miljoen extra in wonen en 6 miljoen extra in creatief en innovatief ondernemen. D66 stelt verder een nieuw, beter, socialer èn efficiënter re-integratiebeleid voor. Waarbij de keuzevrijheid en de eigen verantwoordelijkheid wordt teruggegeven aan de mensen zelf. Tot slot staat D66 voor solide overheidsfinanciën, waarbij we nu nog niet uitgeven wat we komende jaren wellicht hard nodig zullen hebben.

Fractievoorzitter Gerda Oskam: "D66 staat voor gericht investeren in de toekomst van de inwoners van de gemeente Utrecht. Met Utrecht bedoel ik uiteraard: de stad, de dorpskernen Vleuten, De Meern en Haarzuilens en het nieuwe Leidsche Rijn. Utrecht als knooppunt van kennis en cultuur. Iedereen zou hier vrij en veilig moet kunnen zijn om te zijn wie hij of zij is, of zich kunnen ontwikkelen tot wie hij of zij wil zijn. Wij staan voor een open, veilige en zorgzame samenleving, met respect voor de individuele vrijheid. Die grondrechten en -waarden koestert. Vanuit die visie gemeten, voldoet de huidige begroting van dit college niet. Wij maken andere, structurele keuzes. Dit college kiest met de kaasschaaf. Dat borgt wat ons betreft te weinig dat deze economische crisis ook kansen biedt voor een stad als Utrecht. Maar daarvoor dien je dus niet de kaasschaaf te hanteren, maar juist slim te investeren en ook slim te bezuinigen."

D66 stelt o.a. voor om extra te investeren in een beter binnenklimaat in scholen, in betere onderwijsvoorzieningen in o.a. Leidsche Rijn en Overvecht. Belangrijk voor D66 is dat de huidige problemen in het onderwijs niet opgelost worden door het verspreiden van leerlingen over de stad, maar van kennis. Oskam: "Je zou een schoolcarrière moeten kunnen maken in je eigen school. De schoolbesturen werken op dit moment te veel langs elkaar heen. Zou je een goede HAVO/VWO laten samenwerken met bv. een zwakkere VMBO zou je leerlingen veel meer kansen bieden om zich te ontwikkelen. Je zou ook een mooie schoolloopbaan kunnen creëren door een VMBO te laten samenwerken met een MBO, enz."

Daarnaast wil D66 mogelijke locaties voor kinderopvang uitbreiden. Oskam: "de woningmarkt is helaas ingestort, veel nieuwbouw wordt er de komende jaren niet in aanbouw genomen. Maar de grond is wel bouwrijp. Je zou er dus kinderopvang op kunnen realiseren. Weliswaar tijdelijk, maar met deze crisis kan het zomaar een aantal jaren duren. En dan heb je de grootste druk op de kinderopvang die er nu is, opgevangen."

Om knooppunt van kennis en cultuur te zijn en blijven, is ook gerichte investering in cultuur nodig. Oskam: "veel mensen blijven wonen in Utrecht, vanwege het rijke culturele leven. Dat moet je behouden. Er zijn talloze voorbeelden van culturele ondernemers die het nu moeilijk hebben en extra gekort dreigen te worden door de gemeente. En dat terwijl de gemeente in de eigen culturele Dienst, het Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn, miljoenen steekt ondanks een ondermaats presterende bedrijfsvoering. In Leidsche Rijn zelf is een uitbreiding van het culturele aanbod hard nodig, ook om Leidsche Rijn aantrekkelijk te houden als vestigingsplek. Dat je op cultuur in Leidsche Rijn gaat bezuinigen is dan ook van de gekke."

Oskam wil verder extra investeren in wonen: "Alles komt voort uit de visie die D66 heeft op Utrecht. Knooppunt van kennis en cultuur zijn en blijven, betekent dat je mensen ook moet kunnen laten wonen waar men wil en hoe men wil. De keuzevrijheid, die wij als D66 uiteraard zeer voor staan, is er niet in het huidige woningaanbod. Doorstroming is een probleem. Daarom willen we meer bouwen in het segment tussen kamers en eengezinswoningen in: studio's en 2-kamerappartementen bijvoorbeeld. Die zijn geschikt als je afgestudeerd bent, maar ook voor senioren die uit hun inmiddels te grote huis willen, zou dit een mooie optie kunnen zijn." Iedereen zou ook veilig en vrij moeten kunnen wonen. Dat betekent dat de bezuinigingen op straatcoaches teruggedraaid moeten worden volgens D66. Een leefbare woonomgeving staat of valt ook met kwalitatief mooie groene gebieden die goed onderhouden zijn. D66 wil daarom het budget voor groenbeheer structureel verdubbelen.

D66 stelt ook een krachtige stimulans in de lokale economie voor: "het referendum over openingstijden van winkels in 2005, ging over winkels in de binnenstad, niet over supermarkten in de wijken. Die zouden makkelijk open kunnen wat ons betreft." Minder noodzakelijke vergunningen, het omvormen van Lage Weide tot een duurzame en schone distributiehaven en versnelling van de winkelcentra in De Meern en Terwijde staan op de hoog op de economische stimuleringsagenda van D66.

Dat alles moet wel met een solide financieel beleid. Oskam: "de financiële crisis zal leiden tot fiks mindere inkomsten van de gemeente. Daarvoor moet je je nu voorbereiden. Dat begint bij de spaarpot die je hebt niet nodeloos te legen." D66 stelt daarom voor om het Weerstandsvermogen aan te vullen.

Tot slot stelt D66 een werkgroep voor dat een nieuw re-integratiebeleid van de gemeente Utrecht moet opstellen. De startnotitie: vertrouw op de eigen kracht van mensen hoort bij het wijzigingsvoorstel van D66. Oskam: "de problemen met de re-integratie zijn levensgroot en worden door elke partij gedeeld. Vele tientallen miljoenen kost het nu al, terwijl de uitstroom uit de bijstand tegen blijft vallen. Dat wordt alleen maar ingewikkelder in deze economische crisis. Bovendien gaat het huidige re-integratiebeleid te weinig uit van de eigen keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid van mensen. Commitment en kansen ontbreken daardoor veelal. Wij stellen daarom een ander re-integratiebeleid voor, een re-integratie dat beter, socialer en efficiënter is."

Het amendement met de 6-puntenwijzigingsvoorstellen en de startnotitie voor een nieuw re-integratiebeleid vindt u hierbij.


Noot voor de redactie,

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht