GroenLinks

Minister Plasterk draait duurzame TV-programmas de nek om

4 november 2009

Het is jammer dat de aandacht voor klimaat, milieu en duurzaamheid uit het publieke omroepbestel dreigt te verdwijnen, terwijl deze themas steeds urgenter worden. Dat zegt GroenLinks Kamerlid Mariko Peters naar aanleiding van het intrekken van de zendmachtiging van omroep Llink vandaag. Peters zal minister Plasterk hier op bevragen tijdens de behandeling van de mediabegroting van 30 november aanstaande.

Volgens GroenLinks heeft de minister zich geen rekenschap gegeven van het tekort aan programmas over duurzaamheid bij de keuze om Llink geen zendtijd bij de publieke omroep te geven. Llink had de financiën niet op orde. Het belangrijkste argument van de minister is echter een gebrek aan toegevoegde waarde. Dat argument begrijp ik niet. Llink is de enige omroep die structureel aandacht besteed aan deze themas, zegt Peters.

Als het aan GroenLinks ligt gaat het gehele publieke omroepbestel op de schop. Peters: Omroeppolitiek is een raar overblijfsel uit de verzuiling. Wat GroenLinks wil is duidelijk: we financieren geen omroepverenigingen en dus ook niet de vette salarissen, grote autos of dure panden. We financieren alleen nog mooie programmas of die nou gemaakt worden door de TROS, VPRO of een ander onafhankelijk productiehuis. Dat is een veel efficiëntere en meer gerichte manier van de besteding van publiek geld.

Mariko Peters