Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 4 november 2009,

Timmermans sluit critici uit van Europafonds

Het Europafonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen subsidie meer aan organisaties die kritisch staan ten opzichte van de huidige Europese Unie. Dat concludeert de stichting Ander Europa uit de toekenning van subsidies uit het Europafonds die vandaag bekend is gemaakt. Alle aanvragen van Europa-kritische organisaties zijn afgewezen, waaronder een project van Ander Europa.

Tegen het project zelf heeft het ministerie geen bezwaar, zo blijkt uit de afwijzingsbrief. Wel worden er drie andere bezwaren genoemd als reden om het project af te wijzen.


1. Het projectvoorstel is onvoldoende uitgewerkt. Met name wordt hierbij genoemd dat in het project wel duidelijk wordt dat er in de voorbereiding met andere organisaties is gesproken over dit project en dat zij toegezegd hebben 'in principe' mee te doen. Maar er blijkt volgens het ministerie "niet op basis van concrete brieven of duidelijke afspraken dat deze organisaties daadwerkelijk aan de uitvoering van het project mee zullen werken." Ook bij de twee eerder door Ander Europa uitgevoerde projecten is nauw met een groot aantal organisaties samengewerkt zonder dat daar van tevoren met die organisaties schriftelijke afspraken over zijn gemaakt, laat staan dat die schriftelijke afspraken bij de projectaanvraag waren gevoegd. Ook blijkt nergens uit het aanvraagformulier van het ministerie dat het schriftelijk vastleggen van dergelijke afspraken een voorwaarde is.


2. In de tweede plaats wordt aangevoerd dat in de aanvraag sprake is van 'onderzoek' en dat in de regels van het ministerie staat dat 'onderzoek' niet voor subsidie in aanmerking komt. Dit is een vreemd argument. Het project behelst "het verstrekken van informatie en voeren van discussies met maatschappelijke organisaties en het op basis daarvan uitgeven van een serie publicaties over de rol van de Europese politiek op verschillende beleidsterreinen." In de projectaanvraag wordt aangegeven dat in een voorfase van het project nauwkeurig gekeken gaat worden welke organisaties en welke thema's hiervoor in aanmerking komen. In dat verband wordt het woord 'onderzoek' gebruikt. Maar het is volstrekt duidelijk dat het niet gaat om een onderzoeksproject. Daar komt nog bij dat deze voorfase valt in de periode van voorbereiding van het project, dus vóór dat er van financiering door het ministerie sprake is.


3. Als derde reden voor het afwijzen schrijft het ministerie dat op "geen enkele wijze concreet is aangetoond dat er daadwerkelijk belangstelling bestaat voor de brochures" en dat "daardoor het draagvlak voor uw activiteiten onvoldoende is aangetoond." Het ministerie gaat daarbij volstrekt voorbij aan de verwijzing in de aanvraag naar de uitvoering van andere projecten door Ander Europa, waaronder de twee eerder vanuit het Europafonds gefinancierde projecten. In het kader van die projecten zijn een aantal publicaties uitgebracht die gretig aftrek vonden. De concrete aantallen bestellingen van die publicaties zijn in de betreffende eindverslagen aan het ministerie vermeld en mede op basis daarvan zijn die eerdere projecten door het ministerie als succesvol beoordeeld.

Aangezien door het ministerie geen andere redenen voor het afwijzen van deze aanvraag worden genoemd dan deze formele en feitelijk onjuiste redenen gaan wij ervan uit dat er andere redenen zijn om de aanvraag van onze organisatie af te wijzen. Wij worden in deze opvatting gesterkt door het feit dat op zijn minst twee andere Europa-kritische organisaties (Campagne tegen de wapenhandel en de Stichting Euromarsen) ook een afwijzing hebben ontvangen, terwijl dit jaar het Europafonds een onderbesteding kent van bijna honderdduizend euro. De Stichting Ander Europa zal dan ook in beroep gaan tegen deze beslissing van het ministerie.

Het Europafonds
Het Europafonds kreeg na het referendum over de Europese grondwet in 2005 en het afgelasten van de Brede Maatschappelijke Discussie over Europa de beschikking over 2,5 miljoen euro per jaar om organisaties in staat te stellen het debat over Europa te voeren. Van het begin af aan was er kritiek op het fonds omdat critici van Europa daarbij niet aan bod kwamen. In eerste instantie werd een aanvraag van acht organisaties die campagne gevoerd hadden tegen de grondwet afgewezen. Na Kamervragen en kritische stukken in de media verzocht het ministerie uiteindelijk de in het Comité Ander Europa samenwerkende organisaties een klein project in te dienen. Tot twee keer toe werden projecten van Ander Europa goedgekeurd en tot volle tevredenheid van het ministerie uitgevoerd.

In een externe evaluatie van het Europafonds indertijd is gesignaleerd dat critici nauwelijks aan bod kwamen. De evaluatoren stelden voor om "het beheer van het fonds uit te besteden aan een onafhankelijke organisatie" en om "een proactief beleid te voeren om nieuwe groepen (Europa-kritische) aanvragers aan te trekken."

Beide conclusies werden door staatssecretaris Timmermans verworpen. Dat kritische organisaties slechts 1% van de gelden uit het Europafonds ontvingen was volgens hem te wijten aan het feit dat dergelijke organisaties geen aanvragen indienden. Nu er wel een aantal kritische organisaties aanvragen hebben ingediend worden deze aanvragen niet gehonoreerd.



Ingezonden persbericht