Gemeente Utrecht

Zorg om verlies banen bij Cartesius

De gemeente heeft zorg over het verlies aan banen nu Stichting Cartesius surceance heeft aangevraagd. Mogelijk gaat bij Cartesius werkgelegenheid verloren. Er werken veel medewerkers met een tijdelijke subsidie. Vooruitlopend op het surseance heeft de gemeente onderzocht of er oplossingen mogelijk zijn. Indien de bewindvoerder van Cartesius in overleg gaat met de gemeente, wil de gemeente onderzoeken of er organisaties zijn die werknemers over willen nemen. De gemeente kent de betreffende loonkostensubsidies dan toe aan de nieuwe werkgever voor de duur dat deze nog verstrekt worden aan Cartesius. De gesubsidieerde werknemers zijn dan in staat hun periode af te maken en kunnen vanuit een eventueel nieuw dienstverband bemiddeld worden naar de arbeidsmarkt.

Gevolgen voor Cartesius
Stichting Cartesius biedt werkgelegenheid en begeleiding aan langdurig werklozen. Zij doet dit door het plaatsen van mensen op gesubsidieerde vangnet- of vangnetplusbanen. Via Cartesius werken 135 werknemers met een vangnetsubsidie en 49 werknemers met een vangnetplussubsidie. Bovendien heeft Cartesius 22 ongesubsidieerde mensen in dienst. Nu de loonkostensubsidie op termijn stopt, nemen de inkomsten bij de Stichting Cartesius af en kan Cartesius het ongesubsidieerd personeel op termijn niet meer betalen.

Stichting Cartesius
De Stichting Cartesius is uit verschillende fusies voortgekomen. Vanaf 1 juli 2003 ontstond de Stichting Wijkwerkbedrijf Utrecht. Ook toen al was een groei van de organisatie noodzakelijk om zelfstandig te kunnen functioneren. Om het Wijkwerkbedrijf levensvatbaar te houden werd in 2005 een forse subsidie uitgekeerd. Maar in de jaren die volgden bleef de instroom lager dan geraamd en is een jaarlijkse subsidie vanuit de gemeente nodig gebleven. In totaal is vanaf 2005 voor ¤1,6 miljoen aan exploitatiessubsidies uitgekeerd. Het college van B en W vindt het niet realistisch nu opnieuw met een subsidie een helpende hand toe te steken. Het gevolg is dat de Stichting Cartesius niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen en surceance heeft aangevraagd.