Gemeente Cromstrijen


Overhandiging begroting met een gouden randje

04-11-2009

Met gepaste woorden bood wethouder Financiën, Hans Flieringa, de begroting aan tijdens de raadsvergadering op dinsdag 3 november 2009. Wethouder Flieringa overhandigde burgemeester Giel Janssen niet alleen een begroting met een gouden randje maar ook een zak knikkers.

Wethouder Flieringa sprak deze avond waardering uit voor de raad en het ambtelijk apparaat. Samen slaagden zij erin de programmabegroting 2010-2013 sluitend te maken. Gedurende de hele raadsperiode 2006-2010 zorgden raad, college en ambtenaren ervoor dat de gemiddelde lastenstijging beperkt bleef tot 1,5% per jaar. Dit jaar geen koffer vol met gouden (chocolade)munten, maar wel een begroting met een gouden randje.

In de raadsvergadering van 28 september 2009 waarschuwde wethouder Flieringa al voor de financiële gevolgen die de economische crisis met zich meebrengt. Hij schetste het scenario dat de algemene uitkering die de gemeente in 2012 van het rijk ontvangt mogelijk 20% minder bedraagt. Hierdoor zou een tekort op de begroting kunnen ontstaan van 10%. In euro's is dat ongeveer twee miljoen. Toch gaf hij aan er vertrouwen in te hebben dat de nieuwe raad net zo verstandig met de financiën omgaat als de huidige raad dat de afgelopen vier jaar heeft gedaan.

De gemeenteraad behandelde de begroting in twee termijnen, waarbij vrijwel uitsluitend instemmend werd gereageerd. Hierna nam de raad met algemene stemmen de begroting aan. Symbolisch overhandigde wethouder Flieringa de raad ook een zak knikkers waarmee de nieuwe raad aan de slag kan gaan in de volgende bestuursperiode. Burgemeester Janssen nam het zakje in ontvangst met de woorden: "Er zit een stuiter bij, daar zal vast om gevochten worden!"