Ingezonden persbericht


Amersfoort stevent met bouwplannen op St. Elisabeth af op een verlies van acht miljoen. Berekeningen bieden uitkomst!

- Gemeente laat mogelijkheden voor een prachtig stadpark liggen voor de toekomst -.

Berekeningen kunnen soms in de weg zitten maar ze kunnen ook uitkomst bieden. Als de gemeentelijke berekeningen naast de beleidsvoornemens en besluiten worden gelegd blijkt dat er niet consistent wordt gehandeld. Een onbebouwd beekdal als stadspark ligt op grond van hun eigen berekeningen, besluiten en presentaties binnen handbereik als de gemeente zich meer inzet voor het binnenhalen van subsidies voor groen en kosten die niets met het gebied te maken er niet bij betrekt.

Verlies van 8,1 miljoen
-Uit de presentatie aan de gemeenteraad van 23 september 2008 blijkt dat de gemeente met de herontwikkeling van St. Elisabeth een risico loopt om E 8.1 miljoen verlies te lijden. De winst uit de grondexploitatie van de Lichtenberg, Kop van Schothorst en Maatweg van E 5.6 miljoen kan aangewend worden om een deel van de E 15,9 miljoen koop- en sloopkosten van de St. Elisabeth ziekenhuislocatie te dekken. Niet bouwen kost dan slechts E 10,3 miljoen. Dit gat kan echter gedekt worden door het aanvragen van subsidies.

Alleen kosten opvoeren met betrekking tot ziekenhuislocatie in het kader van budgetneutraliteit.
- Het is onduidelijk welke gebieden tot de budgetneutrale herontwikkeling van de drie ziekenhuislocaties horen. -Daarnaast is de terugverdientaakstelling opgerekt doordat uit deze ziekenhuisgrondexploitatie, geld voor een ecologische verbindingszone is bestemd. Dit is in strijd met het budgetneutrale besluit.
- Bij het besluit tot het verplaatsen van het Sportfondsenbad in juni 2005 zouden alleen de sloop- en saneringskosten van E 1,5 miljoen uit herontwikkeling moeten worden terugverdiend. Daar is later in november 2005 bij de begrotingsonderhandelingen een terugverdientaakstelling toegevoegd voor een kunstijsbaan in Vathorst. Deze kosten hebben niets te maken met het plangebied. Bovendien ondermijnt dit het begrip budgetneutraliteit.

Het risico van E 8.1 miljoen verlies voor de St. Elisabethlocatie kan worden vermeden door de planvorming in ieder geval stil te leggen, totdat alle mogelijkheden voor financiële ruimte zijn onderzocht. Het is beter wegens de winstprognoses eerst de overige ziekenhuislocaties te herontwikkelen.

Subsidies
De Stichting Het Beekdal wil dat de gemeente een zoektocht start naar de financiële mogelijkheden om het tekort van E 10,3 miljoen van de St. Elisabeth en E 1,5 miljoen van de Sportfondsenbadlocatie te dekken. Dit zou kunnen door alle subsidiemogelijkheden te benutten zoals: Groen Stad en Land (LNV), Agenda Landschap (VROM), SVGV, Investering Landelijk gebied (Provincie) en (Europa). Van deze mogelijkheden heeft de gemeente tot op heden geen gebruik gemaakt. Daar waar de landelijke politiek Groen hoog op de agenda heeft staan en daar ook financiële ruimte voor vrij maakt, lijkt de gemeente er nog niet warm voor te lopen.

Het College spreekt in haar programma's en de Groen Blauw Structuur de wens uit voor een zo groen mogelijk beekdal. Het zijn mooie woorden maar de burger ziet die wens echter niet vertaald in daden en kan die groene wens ook niet terugvinden in de bouwplannen voor het St.Elisabeth- en Sportfondsenbadterrein.