Gemeente Winterswijk


Financiering herontwikkeling Dennenoord nog niet rond

4 november 2009

Gemeente blijft zich inzetten voor Dennenoord

Winterswijk - De gemeente Winterswijk verkent, sinds 2007 samen met de Provincie Gelderland, in hoeverre herontwikkeling van het gebied Dennenoord haalbaar is en of ondernemers en bewoners van Dennenoord verplaatst kunnen worden. De huidige situatie is onwenselijk voor alle betrokkenen. De financiering van de herontwikkeling is nog niet rond. De provincie Gelderland heeft laten weten de aan haar gevraagde subsidie van 5,9 miljoen Euro niet verantwoord te vinden. De gemeente gaat opnieuw met de provincie in gesprek om te onderzoeken binnen welke marges de herontwikkeling wel haalbaar is. Herontwikkeling van Dennenoord zou een geweldige economische impuls geven binnen de regio.

De gemeente wil de ontmanteling met het verplaatsen van de ondernemers van Dennenoord, het bedrijventerrein aan de Hanekampweg bij de Meddoseweg ter hoogte van het Hilgelo, graag oplossen. Hier zitten grote voordelen aan vast.

Voordelen
Het project kan op korte termijn worden uitgevoerd en past in de crisisaanpak van de gemeente. Daarom vindt het college nieuw overleg met de provincie noodzakelijk. De op korte termijn mogelijke verplaatsingen van de bedrijven in de regio met daarop volgend de herontwikkeling van Dennenoord geeft in deze recessietijd een bijzonder welkome investeringsimpuls van totaal meer dan 20 miljoen voor de regio, inclusief de investeringen van de ondernemers zelf.

Het verwijderen van dit bedrijventerrein uit het Nationaal Landschap zou voor het Nationaal Landschap een enorme kwaliteitsslag betekenen. Er spelen ook veiligheids- en milieuaspecten. Er is veel aan- en afvoerverkeer met vrachtwagens/diepladers, vaak via woonwijken in Winterswijk, wat verkeersonveiligheid, verkeersoverlast en geluidhinder veroorzaakt.

Ook de ondernemers winnen erbij. De ondernemers hebben op het terrein geen uitbreidingsmogelijkheden. Bovendien ligt Dennenoord ongelukkig qua ontsluiting; de afstand tot de provinciale wegen is relatief groot. Alle ondernemers kunnen, passend binnen de kwaliteitsvoorwaarden van gemeenten, worden verplaatst naar bedrijventerreinen. Zo wordt ook een duurzame oplossing bereikt voor de toekomst voor de ondernemers.