Balkenende houdt Europalezing 2009

21/09/2009 13:01

Europese Commissie

Minister-president Balkenende houdt op 5 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag de Europalezing. De Europalezing staat dit jaar in het teken van de herdenking van de Val van de Muur in Berlijn op 9 november 1989 en het ineenstorten van het communisme in Centraal- en Oost-Europa.

De Poolse Europarlementariƫr en voormalig Pools minister van Europese integratie, Jacek Saryusz-Wolski, zal de lezing omlijsten met zijn persoonlijke herinneringen aan de jaren voorafgaand, tijdens en na de democratische omwentelingen in zijn land.

Jaroslaw Walesa, de zoon van de bekende Poolse vakbondsleider Lech Walesa en tevens lid van het Europees Parlement, zal de prijzen uitreiken aan de winnaars van de essaywedstrijd en de fotowedstrijd die aan de lezing zijn verbonden.

Achtergrond

Het doel van de Europalezing is het publieke debat over Europa een impuls te geven. Daartoe nodigt de organisatie elk jaar een vooraanstaande Europeaan uit om de lezing te houden, met een steeds wisselend thema.

Tot en met 2001 werd de Europalezing jaarlijks gehouden in Utrecht. Het initiatief en de organisatie waren in handen van de Hogeschool Utrecht en het Utrechts Nieuwsblad. Voorgaande sprekers waren onder meer Javier Solana, Hans Tietmeyer, Jacques Attali en Mary Robinson.

Na negen afleveringen kon de lezing geen doorgang meer vinden. De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en weekblad Elsevier nemen het initiatief vanaf 2009 over door jaarlijks weer sprekers uit te nodigen van internationale allure, die een rol vervullen als opinieleiders in Europa en daarbuiten.

Meer informatie

Voor informatie over de Europalezing, de wedstrijden en aanmeldingen kunt u terecht op www.europalezing.nl





http://www.europalezing.nl