Gemeente Dongeradeel


Extra investeringen in onderhoud en economie Dongeradeel

Het college van de gemeente Dongeradeel wil in 2010 2,2 miljoen euro extra investeren in het onderhoud aan wegen, bruggen en beschoeiingen. Daarnaast wil het college ook investeren in de sociaaleconomische versterking van Dongeradeel en hierover in de loop van 2010 afspraken maken met de provincie. Om tot afspraken te kunnen komen, moet de gemeente inzicht hebben in de te besteden middelen. Nog dit jaar moet de raad daarom een besluit nemen over de bezuiniging op de taken en de verhoging van de woonlasten voor eigenaren van woningen. Op 5 november behandelt de raad de voorstellen van het college in de begrotingsvergadering.


2,2 miljoen euro voor onderhoud wegen, bruggen en beschoeiingen Het college wil in 2010 in totaal 2,2 miljoen euro investeren in het onderhoud aan wegen, bruggen en beschoeiingen. Bij de behandeling van de perspectiefnota werd hiervoor al 1,2 miljoen euro uitgetrokken. De begroting laat zien dat er éénmaal een begrotingsoverschot is. Het college wil een deel hiervan graag investeren in het onderhoud. De komende jaren verwacht het college hiervoor verder weinig financiële ruimte vanwege de economische crisis en de doorwerking van de bezuinigingen van het rijk. "Door extra te investeren in het onderhoud, nu er financiële ruimte is, kunnen we het onderhoudsniveau alvast op peil brengen. Bovendien kunnen we door nu te investeren de regionale economie stimuleren in een tijd dat het hard nodig is", aldus burgemeester Waanders.

Sociaaleconomische ontwikkeling Dongeradeel
Bij de behandeling van de perspectiefnota stelde het college een sociaaleconomisch scenario voor. Het college is van mening dat dit de juiste koers is voor Dongeradeel. Er is sprake van een kwetsbare sociaaleconomische situatie en dat wordt versterkt door de effecten van de economische crisis op de regionale werkgelegenheid en de werkloosheid onder de beroepsbevolking van Dongeradeel. Het is daarom juist nu van belang dat de gemeente de groei- en ontwikkelingsmogelijkheden faciliteert en stimuleert. Aan het eind van het jaar komt het college hierop terug bij de uitwerking van het economisch programma. Het programma omvat in ieder geval een aantal samenhangende ruimtelijke economische maatregelen, zoals de aanleg van de Westelijke rondweg, de ruimtelijke vormgeving van de rand van Dokkum (de nije bolwurken) en de uitbreiding en herstructurering van het industrieterrein Betterwird. De gemeente werkt in deze projecten en de verdere ontwikkeling van de Súd Ie samen met de provincie en in de loop van 2010 zullen gemeente en provincie concrete afspraken met elkaar moeten maken. Inzicht in de beschikbare financiële middelen is dan noodzakelijk. De raad moet daarom nog dit jaar een besluit nemen over de bezuinigingen op de taken en de verhoging van de woonlasten.


1,5 miljoen euro bezuinigen op taken
In totaal moet er 1,5 miljoen euro op de taken worden bezuinigd. Alle gemeentelijke taken worden in de takendiscussie betrokken. De bezuinigingen zijn nodig voor de genoemde ruimtelijke economische maatregelen, de bouw van de sporthal, voor investeringen in het onderhoud en voor investeringen in de onderwijshuisvesting.

Woonlasten 4,2% omhoog
Om alle investeringen te kunnen doen en de gemeente financieel gezond te houden, is naast de bezuinigingen op de taken ook een lastenverhoging noodzakelijk. Het college stelt een totale lastenverhoging van 4,2% voor, voor eigenaren van woningen met een gemiddelde woningwaarde. Deze lastenverhoging bestaat uit een verhoging van de onroerende zaak belasting voor eigenaren van woningen met 20%, een verlaging van de afvalstoffenheffing met 8% en een stijging van het tarief voor de rioolheffing van 4%.

Achterliggende stukken

Aanbiedingsbrief Bestandsgrootte: 198 KB
Belastingvoorstel Dongeradeel 2010 Bestandsgrootte: 182 KB