Senternovem

15-10-2009 | Tweede LINK bijeenkomst in Boekarest

Op 5 en 6 november vindt in Boekarest het tweede Europese LINK congres plaats over intermodaliteit. Tijdens dit congres staat de integratie tussen lokaal en langeafstandpersonenvervoer centraal.

Integratie is belangrijk omdat mensen vaak de auto pakken voor reizen die gemakkelijk op een andere manier afgelegd kunnen worden. Mensen die een stad bezoeken waar een onbekend ticketsysteem wordt gebruikt, zullen eerder geneigd zijn in de auto te stappen.

Nieuwe benadering
Om tot een betere integratie te komen, is een nieuwe benadering voor het transportsysteem noodzakelijk. Beleidsvorming, planning en de uitvoering van mobiliteitsdiensten moeten op verschillende niveaus (nationaal, regionaal, lokaal) gericht zijn. Belangrijk hierbij is een goede samenwerking en coördinatie binnen organisaties. Tijdens het congres in Boekarest wordt een selectie van interessante voorbeelden gepresenteerd en bediscussieerd.

Midden- en Oost-Europa
Het congres richt zich in het bijzonder op stakeholders uit de nieuwe EU-lidstaten. Zij staan voor andere uitdagingen bij het ontwikkelen van beleid, netwerken en systemen dan de overige EU-lidstaten. Stakeholders uit landen in centraal en Oost-Europa hebben vaak specifieke ondersteuning en deskundigheid nodig.

Wat is LINK?
LINK is een drie jaar durend project dat intermodaliteit hoog op de internationale politieke agenda's wil krijgen. Doel is het verbeteren van het gebruik van verschillende vervoersmogelijkheden tijdens één reis. De focus ligt hierbij op langeafstandreizen en reizen over de grens. Uiteindelijk moet de reiziger de verbeteringen ervaren. Het project is in april 2007 opgezet en wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

Wat doet LINK?
LINK heeft een forum gecreëerd over intermodaal reizen. Het forum is een platform voor kennisuitwisseling en -overdracht en de bevordering van intermodale oplossingen. Daarnaast fungeert het forum als linkin pin tussen vervoersautoriteiten, exploitanten van openbaar vervoer, en gebruikersgroepen op verschillende niveaus.

Naast het forum organiseert LINK nationale en Europese conferenties. Ook zijn betrokkenen bij het project aanwezig op events georganiseerd door andere organisaties.

Ecomobiel in Rotterdam
Op 22 september was LINK aanwezig op Ecomobiel in Rotterdam. Ecomobiel is een jaarlijks congres voor de overheid en het bedrijfsleven over duurzame mobiliteit. LINK gaf invulling aan een deel van het congres. Tijdens deze sessie discussieerde een groep van ongeveer dertig experts over de volgende onderwerpen:


· Moeten steden die koploper zijn op het gebied van duurzame mobiliteit een label krijgen?


· Moet Europa een Citypas invoeren?


· Moeten taxibedrijven meer innoveren?


· Is het slim een organisatie op te zetten waar gemeenten terecht kunnen met mobiliteitsvragen voor evenementen?

Kijk voor informatie, onderzoeksresultaten, best practices op www.linkforum.eu. Hier is ook meer informatie beschikbaar over de aanwezigheid van LINK tijdens Ecomobiel.
Contact