KNSB

Nederlandse shorttrackers op jacht naar olympische tickets publicatie: 20-10-2009

Hoogland (KNSB) - Nog een week. Dan vertrekken de Nederlandse shorttrackers naar Canada en de Verenigde Staten om hun olympische missie na te jagen: het veroveren van startbewijzen voor de Winterspelen in Vancouver voor beide teams.

Bij de olympische kwalificatietoernooien in Montreal (5-8 november) en Marquette (12-15 november) is het voor de Nederlandse shorttrackers erop of eronder. Kwalificatie voor de Olympische Spelen in februari kan worden afgedwongen door in het klassement van deze twee wedstrijden met het aflossingsteam in de top acht te eindigen (inclusief gastland Canada). Na de eerste wereldbekers in Peking en Seoul keek bondscoach John Monroe al vol vertrouwen vooruit: "We moeten ons werk doen. Als we dat doen is kwalificatie voor de Spelen een feit."

Het team vertrekt op 28 oktober naar Montreal.

De afgelopen jaren hebben de Nederlanders onder Monroe een inhaalslag gemaakt. De Nederlandse vrouwen eindigden vorig seizoen als zevende in het wereldbekerklassement, met een vierde plek als uitschieter tijdens de wereldbeker op de olympische baan in Vancouver en brons tijdens de Europese kampioenschappen. De Nederlandse mannen pakten bij het EK in Turijn het zilver. Dit seizoen bewezen ze met een zesde en een zevende plaats bij de wereldbekers dat ze een team zijn om rekening mee te houden.

Het verzilveren van startbewijzen voor beide teams voor de Spelen is een eerste stap richting de doelstelling die de KNSB drie jaar geleden voor het shorttrack stelde. Bij het aantreden van bondscoach John Monroe en assistent-bondscoach Dave Versteeg werd de doelstelling uitgesproken om bij de Winterspelen in 2010 drie finaleplaatsen en een medaille te behalen.

Nederlands team olympisch kwalificatietoernooi: Vrouwen: Annita van Doorn, Liesbeth Mau-Asam, Jorien ter Mors, Maaike Vos, Sanne van Kerkhof en Jessica Ausma.

Mannen: Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Rudy Koek en Ingmar van Riel.