Rijksuniversiteit Groningen

Frailty in the clinical practice of nursing care

Datum: 05 november 2009

Promotie: mw. R.M. Andela, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Frailty in the clinical practice of nursing care

Promotor(s): prof.dr. R. Sanderman, prof.dr. J.P.J. Slaets

Faculteit: Medische Wetenschappen

Zorg voor kwetsbare ouderen kan beter

Door voortschrijdende specialisering van de gezondheidszorg, komt de zorg voor kwetsbare ouderen met meerdere aandoeningen onder druk te staan. Een probleem op het terrein van het ene specialisme kan samenhangen met een probleem dat valt in een ander specialisme. Hierdoor kunnen lacunes of overlap in de zorg ontslaan, waarvoor niemand direct verantwoordelijk is. Uit onderzoek van UMCG-promovendus Richtsje Andela blijkt dat het belangrijk is niet alleen oog te hebben voor fysieke kenmerken, maar ook voor psychisch welbevinden en sociaal functioneren om de kwetsbaarheid van ouderen te bepalen. Zo kunnen ouderen die baat hebben bij preventieve geriatrische interventies beter worden opgespoord. De `Groningen Frailty Indicator' kan hiertoe effectief ingezet worden.

Daarnaast, zo blijkt, kan een gespecialiseerde verpleegkundige voor ouderenzorg een centrale rol vervullen in de zorg voor kwetsbare ouderen. Wanneer een specialistisch geriatrie verpleegkundige wordt ingezet bij de zorg voor kwetsbare ouderen op een niet geriatrische verpleegafdeling, worden duidelijk meer verpleegkundige diagnoses geregistreerd. Zo wordt duidelijk welke problemen tijdens opname in en na ontslag uit het ziekenhuis kunnen optreden.

Richtsje Andela (Tritsum, 1965) studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Ze verrichtte haar onderzoek in het Medisch Centrum Leeuwarden en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de provincie Friesland en zorgverzekeraar De Friesland. Andela werkt sinds 1987 als verpleegkundige en sinds 2006 als staffunctionaris in het Medisch Centrum Leeuwarden. De titel van haar proefschrift luidt: "Frailty in the clinical practice of nursing care". De promotieplechtigheid vindt plaats in Franeker.

Laatst gewijzigd: 27 oktober 2009 10:04