Lezing door Shahrukh Alam - Can Islam be Secular?

28/10/2009 14:00

Mensen met een missie

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert in samenwerking met Mensen met een Missie de lezing Can Islam be Secular? On being a Muslim in a Secular State door de Indiase juriste en activiste Shahrukh Alam over de problemen die de moslimminderheid in India ondervindt in haar contacten met de seculiere staat. De lezing vindt plaats op donderdag 5 november 2009, van 20.00 tot 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. De voertaal is Engels. www.ru.nl/sp/alam

De Indiase juriste en activiste Shahrukh Alam gaat tijdens haar lezing in op de problemen die de Moslimminderheid in India ondervindt in haar contacten met de seculiere staat. Hoe gaat de staat om met de geschiedenis, religieuze belevingswereld en sociale aspiraties van de Indiase moslims? Het betoog van Alam roept fundamentele vragen op rond de positie van religieuze minderheden in een seculiere staat. Ervaren zij voldoende vrijheid om hun geloof vorm te geven? Wordt het karakter van de staat, ook van een 'neutrale' staat, niet altijd gekleurd door de dominante cultuur in een land? En geldt dat niet ook voor Nederland, waar moslims hun houding moeten bepalen in een seculiere context?

Dr. Evert van der Zweerde, universitair docent Sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit, en Anel Hajdarevic MA, filosoof en lid van de Moslimstudentenvereniging Nijmegen, geven een korte reactie op de lezing van Alam. Daarna is ruimte voor discussie.

De Ashiq Brothers, drie broers uit de Noord-Indiase stad Jaipur (Rajastan), verzorgen een muzikaal intermezzo met muziek uit de Indiase Ghazal-traditie.

Dr. Joos van Vugt, studiesecretaris van het Soeterbeeck Programma, is gespreksleider.

Shahrukh Alam is juriste en moslima. Ze is medeoprichtster van het Patna Collective, een groep jonge onderzoekers en activisten die zich in de traditie van de bevrijdingstheologie inzetten voor dialoog en samenleven van verschillende religies en culturen. In haar werk richt zij zich op gemarginaliseerde groepen moslims en hindoes in hun strijd tegen armoede en onderdrukking.

Shahrukh Alam is in Nederland op uitnodiging van het Soeterbeeck Programma en de katholieke missionaire ontwikkelingsorganisatie Mensen met een Missie.

Aanmelding

Inschrijven is gewenst en kan via www.ru.nl/sp/alam.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.mensenmeteenmissie.nl