Vrije Universiteit Amsterdam

Endocannabinoden reguleren de communicatie tussen hersencellen


* Startdatum: 05-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Endocannabinoden reguleren de communicatie tussen hersencellen


* Spreker: R. Min


* Promotor: prof.dr. A.B. Brussaard


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Rogier Min laat in zijn promotieonderzoek zien dat niet alleen het verzenden, maar ook het ontvangen van een boodschap door endocannabinoden (stofjes betrokken bij het functioneren van de hersenen) beïnvloed kan worden en dat dit onafhankelijk is van de cannabinodreceptor. Dit verandert de kijk op hoe endocannabinoden werken, en kan helpen bij het ontwikkelen van specifiekere medicatie voor neurologische aandoeningen.

Voor een goede werking van de hersenen is het essentieel dat de communicatie tussen hersencellen gereguleerd wordt. Min onderzocht hoe endocannabinoden deze communicatie reguleren. Endocannabinoden zijn stofjes die lijken op de actieve component van de Cannabis sativa plant (marijuana), maar die van nature voorkomen in de hersenen. Ze spelen een belangrijke rol in het functioneren van de hersenen: ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij leren en geheugenfuncties, ze zijn belangrijk voor het regelen van eetlust en spelen een rol bij het verwerken van pijn. Een verkeerd functionerend endocannabinodsysteem speelt een rol bij een aantal neurologische aandoeningen zoals schizofrenie en epilepsie. Daarom is het van belang dat we begrijpen op wat voor manier endocannabinoden in de hersenen werken.

Door middel van experimenten mat Min de communicatie tussen hersencellen, deze verzenden boodschappen naar elkaar via zogenaamde synapsen. Het is belangrijk dat de sterkte van deze synapsen gereguleerd kan worden. Het was al bekend dat endocannabinoden ervoor kunnen zorgen dat het verzenden van een boodschap door een hersencel afgeremd kan worden, via activatie van een speciaal eiwit, de cannabinodreceptor.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam