UMC Utrecht


Oudercursus verbetert gedrag kinderen

Een cursus voor ouders van kinderen met gedragsproblemen verbetert het gedrag van de kinderen tot twee jaar na afloop van de cursus. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat orthopedagoog Jocelyne Posthumus uitvoerde aan het UMC Utrecht. Zij promoveert op 5 november.

Eerder internationaal onderzoek toonde aan dat de oudercursus `Incredible Years' effect heeft op het gedrag van kinderen met ernstige gedragsproblemen. Jocelyne Posthumus keek of de cursus ook werkt bij kinderen met milde gedragsproblemen, nog voordat ouders zelf hulp hebben ingeschakeld. Via de entadministratie vond ze 144 kinderen met gedragsproblemen en hun ouders bereid mee te werken. Ze werden verdeeld over een groep die de oudercursus kreeg aangeboden en een controlegroep. De families waren afkomstig uit de provincie Utrecht en kregen de cursus aangeboden in vijf buurtcentra.

De cursus bestaat uit achttien sessies met een of beide ouders. De ouders leren daarin hoe hun opvoedingsgedrag het gedrag van het kind beïnvloedt. Ze leren grenzen te stellen en opdrachten te geven, maar ook om hun kind te prijzen en minder kritiek te geven. Posthumus: "Gaandeweg de cursus worden ouders zich er bewust van dat zij een voorbeeld zijn voor hun kind. Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat jij doet."

Posthumus en collega's analyseerden de wisselwerking tussen kind en ouders voorafgaand aan de cursus, er direct na, en twee jaar later. Twee jaar na het volgen van de cursus blijkt uit deze gedragsobservatie dat het gedrag van het kind verbeterd is. Ook de opvoedingsvaardigheden van de ouders verbeteren door de cursus: ouders hebben meer `grip' op het gedrag van hun kind. Bovendien hebben de kinderen die bij aanvang van de cursus de meeste gedragsproblemen vertoonden, het meeste baat bij de cursus.

"Er is flink wat aanbod aan cursussen", erkent Posthumus. "Maar lang niet allemaal zijn ze wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. Bovendien is van veel programma's ook nog niet onderzocht of ze kosteneffectief zijn. Ik denk dat de cursus Incredible Years een bruikbaar programma is om probleemgedrag bij jonge kinderen te verminderen."

Daarnaast berekende Posthumus dat het goedkoper is om ouders een oudercursus aan te bieden als hun kind relatief jong is, dan om ouders zelf hulp te laten zoeken. Hiervoor analyseerde ze de hulpverleningsconsumptie van ouders en kinderen, maar ook het werkverzuim van ouders vanwege de gedragsproblemen van hun kind, en extra hulp die op school is ingezet.

Het UMC Utrecht gebruikt de cursus `Incredible Years' al op de polikliniek Kinder- en Jeugdpsychiatrie als behandeling voor kinderen met ernstige gedragsproblemen. Kinderen die op jonge leeftijd gedragsproblemen vertonen hebben een grotere kans om later in een depressie te raken, delinquent gedrag te vertonen of te maken te krijgen met verslaving, werkloosheid of relatieproblemen.

Jocelyne Posthumus promoveert op 5 november aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Walter Matthys en prof. em. dr. Herman van Engeland van de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het UMC Utrecht begeleidden haar onderzoek.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl maandag 2 november 2009