Staatssecretaris Timmermans (Europese zaken) bezoekt Hongarije en Slowakije op 5 november

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese zaken) bezoekt op donderdag 5 november Hongarije en Slowakije. Doel van de reis is het aanhalen van de bilaterale relaties met beide landen. Er zal een aantal actuele onderwerpen op de agenda staan.

In Hongarije valt hierbij te denken valt aan de verwachtingen omtrent het Verdrag van Lissabon, het naderende Hongaarse EU-voorzitterschap en de voorbereidingen op de klimaatconferentie in Kopenhagen. Tijdens zijn verblijf in Boedapest zal Timmermans onder andere spreken met premier Bajnai, met minister Balázs (Buitenlandse Zaken) en de staatssecretarissen Iván en Czukor.

Om 11:00 zal Timmermans ook een lezing geven op de Central European University (CEU), met als titel "Europe, 20 years after the Berlin Wall", waarin hij stil zal staan bij het feit dat het 9 november precies twintig jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel en wat dit voor de Europese Unie heeft betekend.

In Slowakije staan gesprekken gepland met ministers Lajcak (Buitenlandse Zaken) en Madaric (Cultuur). Op de agenda staan onder meer de naderende klimaattop, het Stockholmprogramma, de ACER (Agentschap voor regelgevers Energiemarkt) kandidatuur, het Verdrag van Lissabon en de uitverkiezing van Kosice als culturele hoofdstad in 2013. Daarnaast is er aan het eind van de middag een ronde tafel met studenten en journalisten.

De lezing op de CEU in Boedapest is openbaar en staat gepland om 11:15. Ook zal er rond 13.30 op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Boedapest een persmoment worden georganiseerd.