Gemeente Heiloo


'Monumentale' Heilooër bushokjes naar musea

Twee bijzondere abri's uit Heiloo krijgen een plek in verkeersmusea in Haarlem en Den Haag. Twee weken geleden verhuisde het eerste bushokje naar het NZH Vervoer Museum in Haarlem. Donderdag 5 november gaat de andere abri, die nu nog aan Het Malevoort staat, naar het Haags Openbaar Vervoer Museum.

In 1962 schafte de gemeente Heiloo vier abriâs aan. Het model âBetonno type MK.1â dat de gemeente uit een catalogus koos, dateert al uit het begin van de jaren vijftig. In die tijd was het storten van beton in allerlei vormen een nieuwigheid die veel gebruikt werd. Ook voor bushokjes voor het in die tijd opkomende openbaar vervoer in Nederland.

Â

Zeldzaam

Sinds een paar jaar staan twee van de vier abriâs op de monumentenlijst van de gemeente Heiloo. De twee monumentale abriâs blijven voor inwoners van Heiloo te zien op de Heerenweg en de Kennemerstraatweg. De andere twee bushokjes werden opgemerkt door vervoersmusea, omdat de vijftig jaar oude abriâs inmiddels zeldzaam geworden zijn.

Â

Herinnering

Portefeuillehouder Monumentenzorg Hero Veger: âIk vind het erg bijzonder dat er straks een stukje Heiloo te bezichtigen is in twee vervoersmusea in Nederland. Een herinnering aan de eerste vormen van openbaar vervoer in Heiloo blijft hierdoor levend.â Â

Â

Het bushokje dat in het NZH Vervoer Museum, Leidsevaart 396, in Haarlem staat, is te zien tijdens de openingstijden op zaterdagen van 11 tot 16 uur. Het bushokje dat donderdag verhuist, is te zien in het Haags Openbaar Vervoer Museum, Ter Borchstraat 7, in Den Haag. Dit museum is van april tot en met oktober geopend op zondagen van 13 tot 17u.

Â