Vereniging Milieudefensie


'Balkenende' moonwalkt voor het klimaat

'The Ministry of Cool' lanceert klimaatsong 'We Beat The Heat'

Amsterdam, 3 november 2009 - Wie premier Balkenende wil zien moonwalken en hem samen met zijn kabinet wil zien zingen en dansen voor het klimaat, moet op donderdag 5 november op Het Plein in Den Haag zijn. Daar lanceert Milieudefensie tussen 18.00 en 20.00 uur op een groot scherm de komische videoclip 'We Beat The Heat'.

In de clip bezingt regeringsband 'The Ministry of Cool' (met premier Balkenende en de ministers Bos, Verburg, Cramer, Eurlings en Van der Hoeven) de noodzaak van een effectief en eerlijk klimaatbeleid, in Nederland én wereldwijd. Omstanders en kamerleden kunnen op een mobiele disco-dansvloer een dansje wagen met drie look-alikes van de premier, die moonwalkend de show zal stelen op ouderwetse disomuziek van een DJ-duo.

"Waar The Ministry of Cool vol enthousiasme zingt over het stevig aanpakken van de klimaatcrisis, staat het er in realiteit helaas een stuk minder rooskleurig voor met de Nederlandse inzet," zegt Willem Verhaak, klimaatwoordvoerder van Milieudefensie. "Hoewel Minister Cramer van Milieu er hard aan werkt om vooruitgang te boeken in de internationale klimaatonderhandelingen, wordt haar geloofwaardigheid aangetast omdat ze thuis haar mede 'klimaat'-ministers niet meekrijgt."

Zo weigert Minister Van der Hoeven van Economische Zaken met een effectief stimuleringsbeleid voor duurzame energie te komen, zodat Nederland inmiddels hekkensluiter is op dit gebied. Ondertussen geeft ze wel ruim baan aan nieuwe kolencentrales. Minister Eurlings van Verkeer zet vooral in op meer asfalt in plaats van modern openbaar vervoer en landbouwminister Verburg weigert zich in te spannen voor minder vleesconsumptie.

Verhaak: "Gevolg is dat Nederland haar eigen klimaatdoelen van 2020 vooralsnog bij lange na niet haalt, wat natuurlijk geen goed uitgangspunt is voor een eerlijk en effectief internationaal klimaatakkoord. Wij hopen daarom dat premier Balkenende de regie neemt in het Nederlandse klimaatbeleid en zorgt dat Cramer wel steun krijgt van haar collega's. Net als in de clip."

Wie: 'The Ministry of Cool' en Milieudefensie Wat: Presentatie nieuwe klimaatvideoclip ' We Beat The Heat' Waar: het Plein, Den Haag Wanneer: Donderdag 5 november van 18.00 tot 20.00 uur Nationaal Klimaatevenement Beat The Heat Now

De videoclip is tevens een oproep aan alle Nederlanders om op 12 december 2009, de internationale actiedag voor het klimaat, naar de Utrechtse Jaarbeurs te komen. Daar organiseert de KopenhagenCoalitie een klimaatevenement met muziek, talkshows en (inter)nationale gasten.

Aan het eind van het evenement vertrekt vanuit Utrecht Centraal Station de Kopenhagen Express naar Kopenhagen, waar de VN-top plaatsvindt waar regeringsleiders een nieuw wereldwijd klimaatakkoord moeten sluiten. Aan boord reizen, naast minister Cramer, ruim 150 Nederlanders mee, onder wie kamerleden, Europarlementariers, wethouders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, wetenschappers, jongeren, bedrijven en media.

De video clip 'We Beat The Heat' van The Ministry of Cool is te zien op
www.myspace.com/ministryofcool

Informatie en kaartverkoop klimaatevenement Beat The Heat Now: www.beattheheatnow.nl