Gemeente Zederik


Wat is besproken en besloten in de raad?

Op maandag 2 november was er weer een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Hieronder een globaal verslag.

Nota Reserves en Voorzieningen 2009

De `Nota reserves en voorzieningen 2009' is vastgesteld. Met deze nota krijgt de raad inzicht in de financiële reserves van de gemeente: zijn er voldoende middelen om uitgaven te kunnen doen in de toekomst. De nota geeft antwoord op de vragen: hoe groot zijn de financiële reserves, hoe is het samengesteld en waaraan wil de gemeente het besteden. De uitgaven van een gemeente kunnen een vrijwillig karakter hebben (reserves) of een verplicht karakter (voorzieningen).

Er werden zes amendementen ingediend, waarvan er twee zijn overgenomen.

Subsidie Stichting Internos Hei- en Boeicop

De gemeente vindt het verenigingsgebouw Internos van groot belang voor de leefbaarheid in de gemeenschap van Hei- en Boeicop. Om die reden wil zij een bijdrage leveren aan de renovatie van het verouderde verenigingsgebouw. De voorgestelde waarderingssubsidie is door de raad door middel van een amendement verhoogd naar EUR 18.360,- Het gaat om een eenmalige tegemoetkoming: het verenigingsgebouw wordt zonder gemeentelijke subsidie geëxploiteerd en er is sprake van grote zelfwerkzaamheid.

Maatregelenpakket Nota Economie

Het Maatregelenpakket Nota Economie is vastgesteld. In het pakket worden 17 concrete maatregelen voorgesteld die de lokale economie in Zederik moeten stimuleren. Voor 2010 staat onder andere het volgende op de planning: gewenste winkelcapaciteit actualiseren, oprichten werkgroepen detailhandel in Ameide, Lexmond en Meerkerk, digitaal ondernemersloket en een bedrijvencontactdag.

Tennisbaan Ameide

Het college heeft de raad gevraagd een principe uitspraak te doen over de tennisbaan aan de Prinses Marijkeweg in Ameide. Het voorstel van het college is om mee te werken aan het legaliseren van het project door een wijziging in het bestemmingsplan. De provincie moet hiervoor toestemming geven. Met negen tegen vijf stemmen is het voorstel van het college aangenomen.

Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2014

In dit meerjarenplan dat door de raad is vastgesteld, staat welke zaken de gemeente de komende jaren gaat aanpakken op het gebied van riolering, afvalwater, grond- en hemelwater. Belangrijke projecten die in het plan worden benoemd:


- Op een aantal plaatsen wordt de bestaande riolering verbeterd;


- Gemalen en pompputten worden gerenoveerd en voorzien van telemetrie (storingen kunnen op die manier op afstand via een pc worden opgelost);


- Er wordt gezocht naar een definitieve oplossing voor de stankoverlast bij de Kortenhoevenseweg en de Kweldam;


- De gemeente komt met een goed doordachte en uitvoerbare invulling van de zorg voor het grondwater.

Gemeentelijk Wegenplan 2010-2014

In dit meerjarenplan staat hoe de gemeente de wegen in Zederik de komende jaren gaat onderhouden. Hierbij wordt gekeken naar een aantal zaken: Wanneer is een weg aangelegd? Wat is de conditie van een weg (dit wordt ter plaatse geïnspecteerd)? In hoeverre kan het onderhoud aan een weg worden gecombineerd met rioleringsprojecten?


2^e Bestuursrapportage

De raad heeft ingestemd met de 2^e Bestuursrapportage. Met deze rapportage legt het college formeel verantwoording af aan de raad over het gevoerde beleid. Ook biedt het college met deze rapportage informatie aan over nieuwe ontwikkelingen en mogelijke risico's voor de gemeente. De 2^e Bestuursrapportage laat in financiële zin een positief resultaat zien van EUR 379.600,-. Ondanks de economische recessie is het voorgenomen beleid grotendeels gerealiseerd. Echter, door de ontwikkelingen op rijksniveau moeten we ons realiseren dat voor de komende jaren ombuigingen in het beleid noodzakelijk zijn om de gemeente Zederik financieel gezond te houden.

Andere beslissingen


- De Nota van Uitgangspunten voor de herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied" is vastgesteld. Deze nota vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan;


- het plantsoen tussen de Liesveldweg en de Prinses Marijkeweg in Ameide wordt opnieuw ingericht;

er worden prullenbakken aangeschaft en geplaatst bij de abri's die op verschillende plaatsen in de gemeente staan.