MBO raad

"Hoe komen Kamerleden aan die negatieve verhalen?"

05-11-2009 - Dat vragen Ashwin Zondag en Harm den Dekker zich af. Zondag is oud-mbo-student en ambassadeur beroepsonderwijs, Harm den Dekker is uitgeroepen tot mbo-docent van het jaar. Staatssecretaris Van Bijsterveldt nodigde beiden uit om het Tweede Kamerdebat over het middelbaar beroepsonderwijs bij te houden.

Ashwin Zondag en Harm den Dekker ontmoeten staatssecretaris Van Bijsterveldt in Tweede Kamer Het was indrukwekkend", reageert Ashwin Zondag, voormalig student bij ROC de Leijgraaf. Den Dekker is docent bij de Rooi Pannen. Zondag: "Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft veel tijd vrij gemaakt voor Harm en mij. Ze was niet formeel of zakelijk en dat had ik wel verwacht van een politicus."

Het Tweede Kamer-debat ging volledig over het mbo. "Ik verkeer in een juich-stemming", lacht Den Dekker. "Door dit Kamerdebat weet ik dat onze mbo-scholen op de goede weg zitten en dat we kwalitatief goed onderwijs bieden. Sommige Tweede Kamerleden zeiden dat het niet zo goed gaat met het onderwijs".

Zondag en Den Dekker verbazen zich over de negatieve verhalen in de Kamer. "Wij begrijpen niet hoe ze aan die verhalen komen. We herken de verhalen ook niet". Den Dekker vult aan: "Een Kamerlid zei bijvoorbeeld dat sommige docenten wel twaalf vakken geven, dat is bij mij op school echt niet het geval."

Vaag onderwijs
Tijdens het debat werd ook gesproken over competentiegericht beroeponderwijs. Den Dekker: "Er werd gezegd dat het vaag zou zijn. Daar zijn Ashwin en ik het ook niet mee eens. Wij zien het als gecontroleerde vrijheid. Als docent ben je een coach voor je student en geeft je ook les voor de klas. Je geeft studenten voortdurend feedback over hoe ze het doen."

Door wat onder andere staatssecretaris Van Bijsterveldt vertelde over het middelbaar beroepsonderwijs concludeerden Zondag en Den Dekker dat mbo-scholen het best goed doen. "Het is allemaal zo slecht niet. We doen het goed en dat wil ik aan al mijn collega's vertellen", besluit Den Dekker.

Mbo-uitblinkers
Ashwin Zondag werd begin oktober gekozen tot ambassadeur beroepsonderwijs 2009. En Harm den Dekker werd kort daarvoor uitgeroepen tot beste mbo-docent van dit jaar. Zonadag is de eerste ambassadeur. Bijna alle mbo-scholen kiezen elk jaar een uitblinker. Dit is een mbo-student die tijdens zijn/haar stage en studie een bijzondere prestatie heeft geleverd.

Top tien
Al deze uitblinkers werden gehuldigd tijdens het slotgala van de 6-Daagse Beroepsonderwijs. Daarvoor kon iedereen zijn favoriete uitblinker kiezen. Zo werd een top tien samengesteld en uit deze tien mbo'ers kozen twee jury's Ashwin als ambassadeur beroepsonderwijs.

De jury roemde Zondag, afgestudeerd elektrotechnicus, voor de creativiteit en innovativiteit die hij laat zien in zijn vak. Zo ontwierp hij met een mede-student een nieuwe variant op een al bestaande kermisattractie. "Zijn onbevangenheid zal niet alleen ons prikkelen, maar ook alle toekomstige mbo'ers," licht Hugo Metsers als jury-voorzitter toe.

De vakjury bestond uit Agnes Jongerius (voorzitter vakcentrale FNV), Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad), Jan des Bouvrie (ontwerper, interieurarchitectuur, Het Arsenaal te Naarden) en Wim Backers (ceo Vacansoleil, beste internationale leerbedrijf 2009).

Deze jury selecteerde drie kandidaten die vervolgens op uitstraling en presentatie werden beoordeeld door een tweede jury, bestaande uit Olivier Wegloop (creatief directeur Boomerang), Sundi Siere (Dansacademie Lucia Marthas) en Hugo Metsers (actor/director/coach Media College Amsterdam).

Eerder verschenen

* Ashwin Zondag: beste uitblinker beroepsonderwijs 2009
* Mbo-leraar van het jaar gekozen

Meer informatie
Wilt u meer weten over de ambassadeur van het beroepsonderwijs of de mbo-docent van het jaar? Dan kunt u contact opnemen met Marije Hulsbosch, persvoorlichter MBO Raad: 06-50 27 26 73.

Bron/Auteur: Webredactie