Voedsel en Waren Autoriteit

Onderzoek naar veiligheid speelgoed

05 november 2009 - nieuwsbericht

Om kinderen te beschermen tegen onveilig speelgoed zijn er strenge eisen gesteld aan speelgoed. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet erop toe dat het bedrijfsleven de regels naleeft. Jaarlijks nemen controleurs van de VWA in het Nederlandse handelskanaal monsters van speelgoed waarbij mogelijk sprake is van een veiligheidsrisico. Na onderzoek van de in 2008 selectief bemonsterde artikelen, kan geconcludeerd worden dat het merendeel van het speelgoed op de Nederlandse markt veilig is. De categorieën die achterblijven en aandacht van de VWA blijven vragen zijn speelgoed met verstikkingsgevaar, brandgevaarlijk verkleedspeelgoed en weekmakers in zacht plastic speelgoed.

Verstikkingsgevaar blijft een risico bij speelgoed voor jonge kinderen Speelgoed dat bestemd is voor kinderen jonger dan 36 maanden mag geen kleine onderdelen bevatten. Van de 242 selectief bemonsterde speelgoeditems bleken er 48 (20%) verstikkingsgevaar op te leveren. Verstikkingsgevaar is een risico dat de VWA nog steeds tegenkomt. Sinds 2004 daalt het aantal tekortkomingen nauwelijks. Aan ouders wordt daarom geadviseerd ook zelf na te gaan of het speelgoed dat gekocht wordt of in huis is, kleine delen bevat die gemakkelijk los kunnen laten door trekken of sabbelen.

Verkleedspeelgoed niet altijd brandveilig
In 2008 onderzocht de VWA wederom de brandveiligheid van textiel speelgoed. Zacht gevuld speelgoed is veilig om mee te spelen. De eisen voor brandveiligheid werden overschreden bij verkleedspeelgoed zoals maskers, baarden en kostuums. Ondanks de in het verleden genomen maatregelen is bij die producten weinig verbetering zichtbaar. De VWA blijft optreden tegen ondernemers die de regels niet naleven. Aan ouders wordt geadviseerd om kaarsjes of ander open vuur uit de buurt te houden van kinderen die met verkleedspeelgoed spelen.

Nog steeds ftalaat weekmakers in zacht plastic speelgoed Verboden ftalaten komen nog steeds voor in 29% van het zacht kunststof speelgoed dat door de VWA selectief werd bemonsterd. Dit is onnodig en onwenselijk. De VWA blijft toezicht houden op de markt en is ook gestart met onderzoek naar stoffen die ftalaten kunnen vervangen. Resultaten van beide onderzoeken worden eind 2009 verwacht. Voor consumenten is het lastig om producten met ftalaten te herkennen. In de meeste gevallen is zacht plastic dat vettig aanvoelt en een chemische geur afgeeft een indicator.

Nieuwe wetgeving voor speelgoed met magneten
Sinds 18 juni 2009 geldt een nieuwe Europese norm voor speelgoed. Hierin worden eisen gesteld aan de sterkte van magnetisch speelgoed dat in de keelholte past. De norm is aangepast na ernstige incidenten, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar waarbij darmperforatie het gevolg was van het vlak na elkaar inslikken van speelgoed met sterke magneetjes. De VWA ziet toe op naleving van deze norm door het bedrijfsleven. Omdat momenteel mogelijk magneetspeelgoed in omloop is dat nog niet voldoet aan de nieuwe norm, wordt aangeraden er goed op te letten dat kinderen magneetspeelgoed niet in de mond stoppen.

Loodgehalte in metalen speelgoed en kindersieraden in orde Na meldingen uit de VS in 2007 onderzocht de VWA het loodgehalte in metalen speelgoed en kindersieraden. Nagenoeg al het metalen speelgoed voldoet aan de Europese norm.

Meer informatie:

* Factsheet speelgoed met mogelijk verstikkingsgevaar: verkenning 2008
* Factsheet veiligheid van textiel speelgoed 2008
* Factsheet vervolgonderzoek weekmakers in speelgoed- en kinderverzorgingsartikelen 2008
* Factsheet speelgoed met magneten: verkenning 2008
* Factsheet lood in metalen speelgoed en kindersieraden 2008