Gemeente Zwolle

Raadsplein 2009-11-02

Informatieronde

Zwolle Living City
Door de verschillende fracties worden met name vragen gesteld over wat dit initiatief nu eigenlijk voor Zwolle oplevert. Ook worden er technische vragen gesteld over de technologieën / communicatiemiddelen die worden ingezet om het cultuuraanbod beter te positioneren en beter vindbaar te maken. Daarnaast wordt er gevraagd of inzet van alle drie de invalshoeken nodig is om de subsidie binnen te kunnen halen en of er ook samenwerkingsverbanden met buurtgemeenten denkbaar zijn zoals bijvoorbeeld Kampen. De wethouder geeft aan dat onderzoeken hebben aangetoond dat de aansluiting bij het UITburo 15% meer toerisme voor de stad oplevert. Daarnaast zegt hij dat de subsidievoorwaarden voornamelijk in het kader van de innovatie zijn, juist daarom is de nieuwe technologie waarbij het gedrag van mensen wordt beïnvloed om naar Zwolle te komen zo belangrijk. Naar aanleiding van een vraag in hoeverre er meetbare doelstellingen aan dit project zijn verbonden geeft de wethouder aan dat Zwolle als doel heeft 15% meer cultuur en 100.000 meer bezoekers. De Stichting UITburo heeft een uitvoeringsovereenkomst met Zwolle Marketing. Samenwerkingsverbanden zullen volgens de wethouder vanzelf ontstaan. Tijdens de begrotingsbehandeling zal de financiering voor dit project behandeld worden, op 7 december zal er een formeel besluit kunnen worden genomen op deze Beslisnota komen in de Besluitvormingsronde A.

Duurzame versterking Voorst

De Beslisnota leidt tot een aantal vragen, met name in het kader van duurzaamheid, geluidshinder, invulling openbare ruimte, financiële middelen en de instrumenten die worden ingezet. De wethouder geeft aan dat vanaf 2005 in samenspraak met de ondernemersvereniging een plan is opgesteld. Hierbij wordt uitgegaan van versterking van de openbare ruimte door de overheid en verantwoordelijkheid voor de eigen terreinen door particulieren. Door samen op te trekken wordt er goodwill gecreëerd. De wethouder trekt hierbij de vergelijking met Marslanden. Hier heeft de versterking van het bedrijventerrein het gewenste effect bereikt. Voor wat betreft geluidsoverlast gaat de gemeente hier uiterst zorgvuldig mee om. De grondprijs wordt door drie partijen onderzocht. De wethouder zegt toe met een memo te komen inzake STIHO. De voorzitter stelt voor de financiering van dit ontwikkelingsplan tijdens de begroting te behandelen. Op 7 december zal er een formeel besluit op deze Beslisnota kunnen worden genomen in de Besluitvormingsronde A.

Verbeteren Havens Voorst

De fracties stellen een aantal korte vragen. Op de vraag of de Belangenorganisatie voor de Binnenvaartschippers is betrokken bij dit plan antwoord de wethouder instemmend. Ook wordt er gevraagd wiens wens deze verbetering is, hierop antwoord de wethouder dat dit de binnenvaart betreft. Er worden havengelden betaald, hierdoor is de gemeente genoodzaakt de voorzieningen op pijl te houden. Ten behoeve van de subsidieregeling van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn drie quick wins opgesteld, namelijk het verdiepen van drie havens, vernieuwen van Margriethaven en Aanlegsteiger locatie Achmea. Hiertoe is een subsidie van ¤1,3 miljoen toegekend, echter deze wordt pas definitief als het raadsbesluit over de cofinanciering is genomen. Tijdens de begrotingsbehandeling zal de financiering voor dit project behandeld worden, op 7 december zal er een formeel besluit kunnen worden genomen op deze Beslisnota komen in de Besluitvormingsronde A.

Versterking winkelgebied Diezerkade - Brink - Thomas a Kempisstraat - Vechtstraat

De voorzitter stelt voor inzake dit onderwerp een schriftelijke informatieronde in te lassen. Vervolgens kan dit onderwerp worden doorgeleid naar de Besluitvormingsronde A d.d. 23 november 2009.

Kadernota bedrijventerreinen

De voorzitter stelt voor inzake dit onderwerp een schriftelijke informatieronde in te lassen. Vervolgens kan dit onderwerp worden doorgeleid naar de Besluitvormingsronde A d.d. 23 november 2009.

Locatieonderzoek Hedon

Er hebben zich voor dit onderwerp drie insprekers aangemeld. Namens de bewoners van de Vermeerstraat wordt ingesproken door de heer Van de Wijngaard. Hij benadrukt de summiere communicatie vanuit de gemeente richting de omwonenden. Ook spreekt hij zijn zorg uit over de mogelijke overlast wanneer Hedon op de huidige locatie herbouwd en uitgebreid wordt. De buurt wil graag meedenken en zou daarom graag meer betrokken willen worden. De fracties hebben diverse vragen aan de heer Van de Wijngaard, met name inzake de communicatie. De heer Van de Wijngaard heeft een dossier opgesteld en zal deze de raad doen toekomen. De directeur van Hedon, de heer Riemersma spreekt zijn voorkeur uit voor culturele clustering. Ook is hij van mening dat Zwolle haar stad tekort doet wanneer er geen groot poppodium is. Nu al wordt concurrentie gemerkt, het wordt bijvoorbeeld lastiger de grotere artiesten binnen te halen. Op de vraag of de kleinere artiesten nog wel ruimte krijgen in een groter Hedon antwoord de heer Riemersma positief. Namens de Stichting Zwols Popfront wordt ingesproken door de heer Zijm. Hij meldt zich als betrokkene. Tot op heden is deze stichting nauwelijks betrokken bij de ontwikkelingen rondom Hedon, dit terwijl Stichting Zwols Popfront is gehuisvest in Hedon. In augustus is door de stichting aan de bel getrokken en heeft er een ambtelijk overleg plaatsgevonden. De stichting hoeft niet per se met Hedon mee te verhuizen, een andere locatie zou ook akkoord zijn. Een mogelijke locatie hebben zij nog niet voor ogen, als ze er qua ruimte en locatie maar niet op achteruit gaan. Naar aanleiding van een vraag of er al mogelijke locaties worden onderzocht geeft de heer Zijm aan dat onderzoeken pas zullen worden uitgezet wanneer er meer duidelijkheid is. Er wordt een groot aantal vragen gesteld aan de wethouder. De vragen hebben vooral betrekking op de bezoekersaantallen, de locatie Noordereiland ten opzichte van de huidige locatie, de exploitatieopbrengsten van beide voorkeurslocaties, het slecht scoren van de locatie Spoorzone, de rol van Stichting Zwols Popfront, de communicatie en de toezeggingen die zijn gedaan aan de buurtbewoners. De wethouder beantwoord het grootste deel van de vragen en zegt toe nog met een schriftelijke reactie te komen op het schrijven van Deloitte inzake het Rapport van feitelijke bevindingen inzake onderzoek DSP-rapportage nieuwbouw Hedon. Ook zal hij met een memo komen inzake de maatschappelijke en financiële toegevoegde waarde van Hedon in de wijk en een memo inzake de precieze invulling van het Noordereiland met / zonder Hedon. Conclusie is dat met deze toezeggingen Hedon op het Raadsplein van 9 november meningsvormend kan worden geagendeerd.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 04-11-2009 tot 03-11-2010