Medisch Spectrum Twente


Medisch Spectrum Twente levert TopZorg in Twente

Enschede, 4 november 2009

Medisch Spectrum Twente (MST) is de winnaar geworden van de Menzis TopZorg contracten in de regio Twente. MST sleepte drie van de vier nieuwe TopZorgcontracten voor 2010 en 2011 in de wacht.

De Menzis TopZorg- predikaten worden uitgedeeld aan ziekenhuizen die zorg op maat leveren. Bij TopZorg- behandelingen wordt men sneller geholpen dan in Nederland gebruikelijk is en kan men vertrouwen op zeer goede medische kwaliteit. Ook informatievoorziening en bejegening zijn bovengemiddeld goed. Alles langs de meetlat van de patiënt. Klanten van Menzis worden vanaf 1 oktober geadviseerd om bij behandelingen te kiezen voor een ziekenhuis dat daarvoor het Menzis TopZorg-predikaat heeft.

Medisch Spectrum Twente heeft drie van de vier nieuwe Top Zorg contracten in de wacht gesleept. De drie contracten zijn voor het implanteren van knieën, implanteren van heupen en één voor rughernia- operaties. Menzis-bestuurslid Ruben Wenselaar reikte vandaag de predikaten uit aan Herre Kingma, bestuursvoorzitter van Medisch Spectrum Twente. Deze toonde zich verheugd met het resultaat, waar met name de patiënt beter van wordt, zowel letterlijk als figuurlijk. Immers, zo zegt hij, de patiënt weet nu dat hij voor deze behandelingen niet alleen tijdig wordt geholpen maar ook kwalitatief goede zorg krijgt en daar gaat het om! Ook de patiëntenverenigingen zijn enthousiast over de nieuwe Topzorgcontracten.

NPCF

Ook de Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie (NPCF) is enthousiast over de aanpak rond TopZorg. Atie Schipaanboord, directeur Beleid en Innovatie van de NPCF: "We vinden het mooi dat mede op basis van patientencriteria zorg en topzorg zijn ingekocht."

Menzis TopZorg

In 2009 begon Menzis met TopZorg. Uitgangspunt: niemand weet zo goed wat bij ingrepen belangrijk is voor de patiënt als de patiënt zelf. Samen met medisch specialisten, kwaliteitsinstituten en gespecialiseerde patiëntenverenigingen heeft Menzis daarom de wensen en eisen in kaart gebracht en inmiddels voor negen behandelingen ingekocht. Dit jaar en volgend jaar lopen de tweejarige contracten van ingrepen rond borstkanker, staar, meniscus, spataderen en liesbreuk. Voor 2009 en 2010 komen daar heup- en knie-implantaten, lage-rughernia en amandelen bij. De Menzis Zorgmakelaar adviseert klanten om naar TopZorg te gaan, maar laat de keuze altijd aan de klant.

Bestaande topzorgcontracten

Naast de drie nieuwe topzorgcontracten op het gebied van knieën-, heupen- en rughernia- operaties is Medisch Spectrum Twente al in het bezit van twee topzorgpredikaten op het gebied van meniscus en staar.

Een mooi voorbeeld van een korte wachtlijst is dat de afdeling Oogheelkunde erin is geslaagd om de wachttijd tot een eerste consult voor staarpatiënten te reduceren tot een maximum van 2 weken. Mocht er een staaroperatie moeten volgen vindt dit eveneens binnen 2 weken plaats.