Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk geeft startsein toeristisch project Amsterdam en regio

5 november 2009 | nieuwsbericht | Toerisme

Het nieuwe project 'Amsterdam bezoeken, Holland zien' moet toeristen die naar Amsterdam komen stimuleren om langer te blijven en ook de regio te bezoeken. Staatssecretaris Heemskerk gaf woensdag 4 november 2009 het startsein.

Heemskerk: 'Amsterdam is dé toegangspoort tot Nederland. Dus wat goed is voor Amsterdam is goed voor het hele land. Met de subsidie van 2 miljoen euro voor dit project biedt Economische Zaken de helpende hand, maar ondernemer en regionale overheden zullen het vooral zelf moeten doen. Gezien de vaart die er al zit in 'Amsterdam bezoeken, Holland zien' heb ik er alle vertrouwen in dat het wel goed komt met de ambitie om in 2015 6 procent meer bezoekers naar Amsterdam en naar de regio te krijgen.' Toeristen die naar Amsterdam komen worden gestimuleerd om langer te blijven en ook de regio te bezoeken. Dit moet leiden tot een toename en betere spreiding van het toerisme en tot versterking van de economie.

Kansen

Amsterdam is als internationaal toeristisch middelpunt van Nederland, goed voor maar liefst 44 procent van het toerisme en 95 procent van de buitenlandse hotelovernachtingen. 'De internationale aantrekkingskracht van Amsterdam en omstreken ligt in een grote diversiteit in het toeristisch aanbod; steden, cultuur, landelijk gebied en kust. Kansen zijn legio, zoals het slimmer verspreiden van toeristen over de hotspots', aldus Heemskerk.

Verspreiding over de hotspots pakt het project 'Amsterdam bezoeken Holland zien' op door bijvoorbeeld het ontwikkelen van regionale toeristische vaar- en fietsroutes en een industriële erfgoedroute. De uitvoering van het project is in handen van een samenwerkingsverband van overheden en ondernemers: de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam, het Amsterdam Toerisme en Congresbureau (ATCB) en de Stichting Holland Route en Westergasfabriek.