CNV Onderwijs

5 november 2009

Forse toename hoofdluis ondanks meer controles

Categorie: Algemeen nieuws

Uit het `Landelijke Luizenonderzoek 2009', blijkt een forse toename van het aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland. Dit terwijl er steeds meer controles zijn op basisscholen. Ruim 25 procent van de ouders die deelnamen aan het onderzoek van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH), gaven aan dat er afgelopen jaar bij hun kind hoofdluis was geconstateerd. In het meest recente onderzoek van de GGD uit 1994, was dit 'slechts' 11 procent. Uit het Luizenonderzoek blijkt ook dat het aantal scholen dat systematische luizencontroles organiseren, flink is gestegen. In een onderzoek uit 2003 gaf 58 procent van de scholen aan te controleren op hoofdluis, tegen 86 procent in dit onderzoek.

Het doel van het Landelijke Luizenonderzoek 2009 is inzicht te krijgen in het huidige aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland en de stand van zaken rondom hoofdluiscontroles op de basisschool. Aan dit online onderzoek hebben 550 ouders en 232 leerkrachten meegedaan. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:


- 25,5 procent van de ouders hadden de afgelopen 12 maanden een kind met hoofdluis. Dit is aanzienlijk meer dan de 11 procent uit een onderzoek door GGD in 1993

- Volgens 38 procent van de professionals uit het basisonderwijs, krijgt hun school minimaal 5 keer per jaar met hoofdluis te maken.

- Het aantal scholen dat systematisch luizencontroles uitvoert is met 28 procent gestegen. In het onderzoek 'Hoofdluis, een blijvende kopzorg?' door de Rijksuniversiteit Groningen uit 2003, bleek 58 procent van de scholen systematisch te controleren. In het Landelijke Luizenonderzoek 2009, is dit 86 procent.

- Ruim 91 procent van de scholen zegt te beschikken over voorlichtingsmateriaal. Hiervan is 82 procent afkomstig van de GGD en 18 procent van producenten van preventie- of bestrijdingsmiddelen.

Hoofdluis is niet alleen heel vervelend voor de kinderen, maar ook voor de ouders en de school. Preventief controleren is een belangrijk middel tegen de verspreiding van hoofdluis. Toch is er geen landelijke aanpak vanuit de overheid hiervoor. Ondanks de ruime aanwezigheid van voorlichtingsmateriaal en een groei van het aantal controles op school, is er een toename van het aantal hoofdluisbesmettingen. Er is in Nederland geen instantie die hoofdluisbesmettingen in kaart brengt of onderzoek doet naar de definitieve oplossingen voor dit probleem.

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis heeft zich tot doel gesteld om het aantal besmettingen met hoofdluis in vijf jaar terug te brengen, van tien naar één procent. Dit door het invoeren van een landelijke preventiemethode op scholen, het stimuleren van onderzoek en het geven van actieve voorlichting. Op 3 maart 2010 organiseert het LSH de Landelijke (anti) Luizendag. Op deze dag worden alle scholen van Nederland opgeroepen om een luizencontrole te houden.

Voor meer informatie of het aanvragen van het onderzoek: www.landelijksteunpunthoofdluis.nl

---