Provincie Noord-Holland

Inpassingsplan natuurbrug Laarderhoogt ter inzage

03 november 2009

De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat gaan over de A1 en de Naarderstraat bij Crailo twee ecoducten aanleggen die samen de natuurbrug Laarderhoogt vormen.

Gedeputeerde Heller: âDeze passage is goed voor de natuur en zorgt voor meer recreatiemogelijkheden doordat er over de A1 een fietspad en ruiterpad komenâ. Op 11 november vindt een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaats.

De natuurbrug âLaarderhoogtâ is net als de natuurbrug âZanderij Crailooâ bedoeld om de door snelwegen versnipperde heide- en bosgebieden van de Utrechtse heuvelrug en het Gooi weer met elkaar te verbinden. Deze verbinding is goed voor de biodiversiteit: de overlevingkansen van dieren en planten nemen toe. De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat werken bij de aanleg van de natuurbrug samen met de gemeenten Blaricum en Laren, het Goois Natuurreservaat (GNR), Tergooiziekenhuizen en Blokker.

Procedure
De informatieavond over het voorontwerp inpassingsplan van de natuurbrug Laarderhoogt vindt plaats op woensdagavond 11 november van 19.00 â 22.00 uur in de Raadszaal van Laren, Eemnesserweg 19. Met de bouw van de ecoducten wordt gestart na het vaststellen van een provinciaal bestemmingsplan (inpassingsplan) en het doorlopen van de aanbestedingsprocedure. Verwacht wordt dat start van de bouw halverwege 2011 is en de natuurbrug klaar is in 2012. De provincie heeft nu het voorontwerp inpassingsplan vrijgegeven voor inspraak. Vervolgens wordt het ontwerp vastgesteld, waarna weer inspraak mogelijk is.

Plannen ter inzage
De stukken liggen ter inzage vanaf maandag 9 november tot maandag 7 december 2009, op de volgende plaatsen:

* Bij de Balie Vergunningen en Handhaving van de BEL Combinatie, Zuidersingel 5 te Eemnes op: maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en maandag van 13.30 tot 15.30 uur.
* Het dorpshuis "De Blaercom", Schoolstraat 3 te Blaricum, elke werkdag 's avonds geopend.

* Bij de openbare bibliotheek van Laren, St. Janstraat 27a te Laren.
* Bij de provincie Noord-Holland op het Houtplein 33, in te zien na telefonische afspraak met Henk Ziengs 023 â 514 46 26.

Natuurbrug Zanderij Crailoo succesvol
De Natuurbrug Zanderij Crailoo over de N524 wordt goed gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig zeldzame diersoorten de passage gebruiken en dat gemiddeld zo'n 3000 lopers, fietsers en ruiters per week van de brug gebruik maken.

Provinciaal bestemmingsplan
De natuurbrug past niet in de huidige bestemmingsplannen. De gemeenten Laren en Blaricum hebben de provincie daarom verzocht voor de natuurbrug een provinciaal bestemmingssplan op te stellen. Dit wordt een inpassingsplan genoemd.

Een groene woonomgeving
Het gebied gelegen tussen de gemeenten Laren, Bussum en Hilversum wordt de komende jaren opnieuw ingericht. Natuurbrug Laarderhoogt maakt hier onderdeel van uit. De provincie Noord-Holland werkt in dit gebied aan de realisatie van een groen woon-, werk- en recreatiegebied. Uitgangspunt is dit gebied zo groen mogelijk in te richten, waarbij een deel van het gebied uitsluitend bestemd is voor natuur en recreatie. Het voormalige militairterrein Crailo is door de provincie gekocht. Een groot deel van dit terrein is bestemd voor natuur en wordt aan het GNR gegeven.

Ecologische hoofdstructuur
Natuurbrug Laarderhoogt is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur De provincie werkt aan het behoud en versterken van natuur en het vergroten van de mogelijkheden voor natuurrecreatie in Noord-Holland. Dat doet de provincie door een landelijk samenhangend netwerk van natuurgebieden aan te leggen: de Ecologische Hoofdstructuur. Dieren en planten hebben hierdoor meer leefgebied om voedsel te zoeken, kunnen zich beter verspreiden en beter soortgenoten ontmoeten.
* Voorontwerp inpassingsplan (pdf - 1,12 mb)


* Archeologisch onderzoek plangebied (pdf - 3,02 mb)


* Beoordeling beschermde soorten (pdf - 6,91 mb)


* Bodem voorzonderzoek Laarderhoogt en Blokker (pdf - 11,55 mb)


* Bureauonderzoek Palmkazerne (pdf - 5,59 mb)


* Toets externe veiligheid (pdf - 971,35 kb)


* Natuurtoets natuurverbinding Laarderhoogt (pdf - 8,53 mb)


* Aanvullend onderzoek Blokker bij inpassingsplan (pdf - 929,14 kb)


* Inventarisatie vleermuizen en broedvogels ecoduct (pdf - 7,19 mb)


* Watertoets natuurbrug Laarderhoogt (pdf - 2,13 mb)

Â

---