Senternovem

05-11-2009 | Subsidieregeling TERM Bioraffinage geopend

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg, nodigt ondernemers uit voorstellen in te dienen voor pilot- en demonstratieprojecten. Er is subsidie beschikbaar voor projecten die aantonen dat nieuwe bioraffinagetechnologie de grondstoffenvoorziening en procesvoering in de industrie en de energiesector op een duurzame en economisch rendabele manier kan versterken.

Biorafinage
TERM Bioraffinage subsidieert pilot- en demonstratieprojecten die aantonen dat biologische grondstoffen vianieuwe bioraffinagetechnologie de industrie en de energiesector op een duurzame en economisch rendabele manier van grondstoffen kunnen voorzien. Dit met als doel de toepassing van bioraffinage te versnellen.

Belangrijke voordelen van bioraffinage

* Het maakt de inzet van biomassa duurzamer en verhoogt de economische waarde van de eindproducten.

* Het maakt het rendabel produceren van chemicaliën uit biomassa mogelijk.

* Ook kleinschalige installaties zijn mogelijk, want schaalgrootte is bij bioraffinage minder belangrijk.

* Kleinschalige voorbewerking kan economisch voordeel opleveren en de producent van biomassa (agrariër) nieuwe doorgroeikansen bieden.

Pilot- en demonstratieprojecten
Er is een budget van maximaal 10 miljoen euro beschikbaar, waarvan 2 miljoen euro voor pilots en 8 miljoen euro voor demonstratieprojecten. Om in aanmerking te komen voor subsidie uit deze regeling dient u uiterlijk 9 december 2009 om 17.00 uur via een vooraanmeldingsformulier een beschrijving van uw projectidee in te leveren bij SenterNovem. Vervolgens geeft u mondeling een korte presentatie aan de adviescommissie. In januari 2010 ontvangt u een advies. Bij een positief advies kunt u desgewenst een subsidieaanvraag indienen. De sluitingsdatum voor het indienen van subsidieaanvragen is op 15 maart 2010 (17.00 uur).

Meer informatie
Meer informatie over de regeling TERM Bioraffinage en andere subsidieregelingen vindt u via het subsidieoverzicht van Energie Onderzoek Subsidie.