Gemeente Hilversum

Nieuwe aanpak brengt meer regelingen met schuldeisers tot stand

publicatiedatum: woensdag 4 november 2009

Snel rust brengen bij mensen met schulden

"Schuldhulpverlening is een belangrijk vangnet, voor mensen die niet meer rond kunnen komen " aldus Karin Walters. Daarom wil de gemeente Hilversum schulden bespreekbaar en schuldhulp laagdrempelig maken. Dit gebeurt door budgetcursussen, adviesgesprekken bij Voedselbank en woningcorporaties, en `schuldenchecks' tijdens de intake door Sociale Zaken en LeerWerkLoket. Dat blijkt uit `Borgen en versterken!', het beleidsplan schuldhulpverlening 2009-2011 waar het college van burgemeester en wethouders mee heeft ingestemd. Op 18 november 2009 buigt de gemeenteraad zich over de voorstellen.

De instrumenten zijn onderdeel van de begin 2008 gelanceerde schuldhulpverlening nieuwe stijl, die onder het motto `Pas op de plaats' binnenkort een nieuwe impuls krijgt. Rust en orde te brengen in de financiële huishouding van de klant is een belangrijk uitgangspunt van de aanpak. Een preventieve aanpak van de schuldenproblematiek staat daarbij voorop. Hilversum loopt daarmee vooruit op de wettelijke zorgplicht die naar verwachting in 2011 van kracht wordt. Kern van de gemeentelijke aanpak is een snelle, duidelijke en klantgerichte interventie die voorkomt dat de schulden in afwachting van een regeling met schuldeisers verder oplopen. Dat de aanpak vruchten afwerpt, is inmiddels gebleken. Meer aanvragen leiden tot resultaat. Kon in 2006 voor 30% van de mensen een regeling met schuldeisers gestart worden, dit jaar geldt dat voor 76% van de mensen.

Vergeleken met vorig jaar steeg het aantal Hilversumse huishoudens dat zich vanwege problematische schulden bij de Stichting Kredietbank Nederland (tot 1 september 2009: de Stadsbank) van Info-Loket Rondkomen aanmeldde van 927 tot 1027 (stand november 2009). Sinds januari 2007 steeg het aantal mensen dat via de Kredietbank continu gebruik maakt van de schuldhulpverlening van 139 naar 334. Wethouder Karin Walters: "Het is goed dat we nu meer mensen bereiken. Als mensen op tijd hulp zoeken, is het eenvoudiger om een regeling met schuldeisers af te spreken. De deurwaarders komen dan niet meer langs en men kan zich richten op een haalbare aflossingsregeling. Schuldhulpverlening is een belangrijk vangnet, voor mensen die niet meer rond kunnen komen."

Minimabeleid
De schuldhulpverlening is onderdeel van het minimabeleid van de gemeente Hilversum.