Gemeente Hilversum

De Discussie over begroting 2010

publicatiedatum: donderdag 5 november 2009

De Discussie stond woensdagavond 28 oktober in het teken van de Programmabegroting 2010. De PvdA was akkoord, de overige fracties maakten een voorbehoud bij de begroting. De VVD steunde wel de bijbehorende belastingverordeningen.

Voorafgaand hadden de fracties het college schriftelijk 85 vragen gesteld over de begroting, die burgemeester en wethouders eveneens schriftelijk hadden beantwoord. Woensdag was de mondelinge behandeling. Dat leverde zo'n honderd vragen en suggesties op en die leidden weer tot een aantal toezeggingen van het college. Een greep uit deze toezeggingen:

De bezuinigingen gaan eigenlijk pas echt in 2012 van start. Tijdens De Discussie werd een aantal vragen gesteld over de manier waarop het college daarop voorsorteert. Komend jaar zijn er de gemeenteraadsverkiezingen. Een volgend college kan andere besluiten willen nemen ten aanzien van de begroting.

Wethouder Jan Rensen vertelde dat, nu er geen geld meer wordt vrijgehouden voor grote sportevenementen, dit niet wil zeggen dat ze in Hilversum niet meer worden gehouden. Op het moment dat zich een kans voor een groot evenement voordoet wordt er gelobbyd en naar geld gezocht.

Ook heeft de wethouder toegezegd dat hij de suggestie van het CDA met betrekking tot hondenbeleid, om niet alleen overdag, maar vooral ook ´s avonds op de reguliere uitlaat-tijdstippen controles te doen, zal overbrengen op de handhavers.

Voor niXX met de bus wordt in 2010 geëvalueerd. Wethouder Erik Boog zei dat als blijkt dat de proef succes heeft gehad, op dat moment wordt bekeken hoe voortzetting van de proef mogelijk is.

Wethouder Erik Boog heeft gezegd dat er zicht is op een tweede centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Hilversum Oost (Van Riebeeck) eind 2010. Medio december opent in Hilversum Zuid als eerste CJG De Eedenburgh haar deuren. Voor wat betreft het derde centrum wordt gezocht naar een goede locatie in Hilversum Noord. Ook zegde Boog toe dat de bestrijding van kindermishandeling in de begroting wordt opgenomen.

Wethouder Jan Landsaat gaat met de woningcorporaties in gesprek om prestatieafspraken te maken over de omvang van de sociale woningvoorraad. De corporaties verkopen momenteel een deel van de sociale huurwoningen.

Wethouder Walters neemt de suggestie om op basis van een kosten-baten-analyse eventueel zelf te besluiten de verkoop van het Hilversums kanaal aan Waternet geen doorgang te laten vinden, mee. Verder heeft de wethouder gezegd dat zij een overzicht voor de raad ter inzage legt met betrekking tot de 2,5 miljoen die op de inhuur van derden wordt bezuinigd.

De gemeenteraad bepaalt in Het Besluit op woensdagavond 11 november vanaf 19.30 uur (met een mogelijke uitloop naar donderdagavond 12 november) in de Raadzaal of hij de begroting in deze vorm vaststelt.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van de bijeenkomsten van De Raad van 28 oktober 2009. Meer informatie staat bij Bestuursinfo.