Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z13921/2009D40760

Datum 4 november 2009
Betreft Leerlingenvervoer en aanverwante zaken

In uw bovenvermelde brief vraagt u mij om een afschrift van mijn antwoord op de door u in kopie bijgevoegde brief van M. Beertsen te Heerhugowaard d.d. 10 juli 2009 met betrekking tot het leerlingenvervoer en aanverwante zaken.

Daar deze brief aan u geadresseerd is en niet aan mij is gezonden, heb ik ook geen antwoord dat ik u in afschrift kan toezenden.

Ten aanzien van het over het vervoer gestelde in de brief kan ik wel het volgende opmerken.
Het leerlingenvervoer is een voorziening om de toegankelijkheid van het onderwijs waar de leerling op is aangewezen en de toegankelijkheid tot het onderwijs van de door de ouders gewenste richting, te waarborgen. De kosten van het vervoer mogen geen beletsel vormen voor de schoolkeuze. De eerste verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer ligt evenwel bij de ouders. Bij kinderopvang speelt de vrijheid van onderwijs geen rol. Wanneer ouders gebruik maken van een voorziening in de zin van de Wet kinderopvang, is dat een eigen keus van de ouders waarvan de kosten dan ook voor rekening komen van de ouders. Ook het vervoer naar die voorziening is een verantwoordelijkheid van de ouders. Zij zullen daarover afspraken moeten maken met degene die de buitenschoolse opvang verzorgt.
In het algemeen hebben de professionele organisaties busjes rijden die de kinderen bij school ophalen. Wanneer het kind wordt opgevangen door een gastouder, zullen daarmee afspraken moeten worden gemaakt. De kosten die dit vervoer met zich meebrengt zijn, net als de opvang zelf, voor de ouders. Ik zie geen reden de organisatie en de kosten van dit vervoer bij de gemeenten te leggen.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

a
na 1 van 1 Pagi