Audax de Mercur 2009 Girlz! en AKO genomineerd voor de Mercur 2009 Donderdag 5 November, 2009 De vakjury voor de Mercurs heeft de nominaties voor de tijdschriftprijzen vastgesteld. Voor de Aldipress Mercur Tijdschrift van het Jaar nomineerde de jury vijf tijdschriften: Elle, Girlz!, Grazia, Hollands Diep en Quest. Wie zich tot de winnaar mag laten kronen, wordt bekend gemaakt tijdens het TijdschriftenGala op 10 december in Event Centre Aalsmeer, waar eveneens de Mercurs in negen andere categorieën worden uitgereikt.

Vijf vrouwen en één man dingen mee naar de Roto Smeets Mercur Hoofdredacteur van het Jaar: Erwin van der Zande (Bright), Cécile Narinx (ELLE), Hilmar Mulder (Grazia), Franska Stuy (Libelle) en het duo Linda de Mol en Jildou van der Bijl (Linda).

Voor de Sandd Mercur Crossmediaal Concept van het Jaar zijn Taptoe (tijdschrift in combinatie met âbelevingswebsiteâ), AutoWeek (Automotiv 360 graden; een hulpmiddel voor de consument bij het aanschafproces van een auto) en de acht woon- en buitenbladen van Sanoma Uitgevers met hun activiteiten rondom de Woonbeurs Amsterdam in de race.

Vier tijdschriften mogen zich verheugen in een nominatie voor de Biegelaar Mercur Artdirection van het Jaar: Flair, Kijk, Margriet en Opzij. Twee nieuwe titels zijn kandidaat voor de AKO Mercur Lancering van het Jaar: Flow en Hoe overleef ikâ¦

Voor de TNT Post Mercur Marketingactie van het Jaar zijn ELLE (vlak voor 20-jarig jubileumnummer werd een zoektocht gestart naar een vermiste gouden pump t.w.v. ⬠20.000), Glamour (Detox your wardrobe; waarbij de lezeressen werden gevraagd hun kledingkast te detoxen t.b.v. het goede doel), LâHOMO (de special van LINDA. met veel publiciteit vooraf rondom â toen nog EO-coryfee - Arie Boomsma) en OOG (lezers kiezen hun favoriete naaktschilderij uit vijf eeuwen Nederlandse schilderkunst) genomineerd.

De nominaties van de DHL Global Mail Mercur Tijdschriftreportage zijn: âWereldmoedersâ in Esta (interviews met bekende Nederlandse vrouwen, die moeder werden met goede voorzieningen en begeleiding. Dit in tegenstelling tot Afrika, waarvoor actie werd gevoerd), âHet beest in mijâ in Hollands Diep (t.g.v. de Boekenweek maakte Erwin Olaf fotoreportage, waarin vijf auteurs zich lieten verbeelden als dier) en de serie âAchter het krantenberichtâ in het weekblad Vrouw (portretten van personen achter een kort bericht in de krant).

Een aparte jury selecteerde zes nominaties voor de Media Facts Mercur Tijdschriftcover van het Jaar: De Groene Amsterdammer (ed. 26: Is economische groei noodzakelijk?), Libelle (ed. 21: het grote jubileumnummer), Liter (ed. 53: Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben), Revu (ed. 11: Dikke Peter), Volkskrant Magazine (ed. 454: Reve-weduwnaar Joop Schafthuizen) en VPRO Gids (ed. 38: Divaâs van morgen).

Voor de Betapress Mercur Tijdschriftenretailer van het Jaar - eveneens geselecteerd door een afzonderlijke jury - zijn AKO Amstelveen, Bruna Nijkerk en The Read Shop in Utrecht genomineerd.

Dit jaar zal wederom de oeuvre-prijs, een Mercur d'Or / LOF-prijs voor Publiekstijdschriften voor een tijdschrifttitel of persoon, worden uitgereikt.

De Mercur-vakjury bestaat uit Theo Bouwman (voorzitter), Sander Fauth (media manager Communication KPN), Ursula Hulsmeijers (media manager Unilever Benelux), Luis Mendo (directeur Good Inc.), Marjolein Moorman ( directeur SWOCC), Cees van Nijnatten (ex WP Sport Media) en Hans Wilbrink (bestuurslid Lucas-Ooms Fonds). Harriët Schrier (secretaris Groep Publiekstijdschriften) is secrertaris van de jury.

Dit persbericht is afkomstig van het NUV, Nederlands Uitgeversverbond.