Eerste Kamer der Staten Generaal

Economische crisis volgens minister Bos nog niet voorbij

5 november 2009

Minister Bos van Financiën waarschuwt dat de gevolgen van de economische crisis nog geruime tijd voelbaar zullen zijn, en dat een het kabinet om, die reden onverminderd vasthoudt aan maatregelen gericht op stimulering van de Nederlandse economie. Bos verklaarde dit op 3 november in Eerste Kamer tijdens de jaarlijkse Algemene financiële beschouwingen .

âEr is veel onzekerheid over de robuustheid van het economisch herstelâ, zei de minister, die daarmee afstand nam van de inbreng van de oppositiepartijen VVD en D66 tijdens het debat. âHet is veel te vroeg voor de overheid om zich terug te trekken en het herstel weer over te laten aan de markt. We moeten ons niet nu al rijk rekenen; er kan zich weer een volgende fase van economische neergang aandienenâ. De minister van Financiën ziet drie belangrijke onzekerheden. Is het herstel dat nu wordt gemeld wel reëel? Is het niet teveel een gevolg van stimuleringsmaatregelen? De banken zijn ook nog bezig zich te herstellen. Het is nog steeds de vraag of zij genoeg financiële reserves hebben en de door de overheid verstrekte leningen kunnen terugbetalen. En de derde onzekerheid is volgens Bos de stijging van de grondstoffenprijzen.

Met meerdere woordvoerders in de Eerste Kamer deelde minister Bos zorgen over de houdbaarheid van het Groei- en stabiliteitspact van de Europese Unie. De senatoren Biermans (VVD) en Van Driel (PvdA) hadden de minister hierover vragen gesteld in het licht van de forse overschrijdingen van de begrotingen van de meeste landen binnen het euroblok. Deze zijn in het afgelopen jaar stilzwijgend geaccepteerd als onvermijdelijk gevolg van maatregelen om de economische crisis het hoofd te bieden. Strikt genomen mag geen enkele Europees land een groter begrotingstekort hebben dan 3% van het nationaal inkomen. De maximale staatsschuld mag niet boven de 60% van het nationaal inkomen uitkomen.

In vrijwel alle EU-landen zijn deze grenzen thans overschreden of komen zij in zicht. Nederland zelf koerst aan op een overheidstekort van 6% na 2010. De staatsschuld is gestegen van 40 naar 45% en zal oplopen naar 51%. Het kabinet heeft aangekondigd dat er nog voor 2011 besluiten zullen vallen over besparingen op het overheidsbudget. Er zijn 19 werkgroepen aan de gang om voorstellen te doen. Minister Bos zei in de Eerste Kamer dat in het voorjaar van 2010 beslissingen worden genomen. Maar hij sloot op aandrang van PvdA-senator Van Driel niet uit dat ook al eerder besluiten kunnen vallen. âWij zullen de besluitvorming versnellen waar mogelijkâ, zei de minister.

In het coalitieakkoord van de nieuwe Duitse regering ziet minister Bos wel een lichtpunt: alle maatregelen, ook de beloofde lastenverlichting van 24 miljard euro, worden gelegd onder het beslag van financiële haalbaarheid. Maar de minister wil vermijden dat hij Duitsland verliest als bondgenoot in zijn pogingen om het Groei- en Stabiliteitspact overeind te houden.

âVoor een klein land als Nederland is dit pact van levensbelangâ, aldus minister Bos. Hij ging niet rechtstreeks in op een vraag van senator Van Driel of er vanwege de oplopende begrotingstekorten gevaar dreigt voor de stabiliteit van de euro. Wel beschouwt hij de euro onverminderd als een âheel sterke muntâ. Dit berust volgens hem op twee pijlers: interne begrotingsdiscipline binnen de Europese Unie, en de verhouding tot andere valuta als bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Bos sprak tegenover de Eerste Kamer de hoop uit dat de crisis er niet toe zal leiden dat het Groei- en Stabiliteitspact een dode letter wordt.

Op aandringen van vooral de senatoren Terpstra (CDA), Biermans (VVD) en Van Driel (PvdA) gaf de minister zijn visie op de toekomst van de financiële sector in Nederland. Hij vindt niet dat de banken zo klein moeten worden dat zij alleen nog Nederland als thuismarkt hebben, maar zij hoeven van hem ook niet meer te streven naar een positie als globale en universele bank â een bank dus die overal ter wereld van alle markten thuis is. Hij was positief over de plannen van ING om de verzekeringstak af te stoten. Bij de herstructurering gaat het er volgens de minister van Financiën om de risicoâs voor de belastingbetaler te verkleinen. âHet automatisme dat de overheid inspringt als er iets misgaat moet worden uitgebannenâ, oordeelde de minister. Er zou een onderscheid kunnen komen tussen gewone spaarbanken (waarvoor een nieuw te vormen fonds de spaartegoeden tot 1 ton moet gaan garanderen) en investeringsbanken die voor eigen rekening van investeerders risicoâs nemen. Ook zag Bos heil in wetgeving die voorziet in het tijdelijk opzij zetten van aandeelhouders in extreme noodsituaties, zoals door de commissie Maas is voorgesteld.

In reactie op opmerkingen van senator Van Driel zei minister Bos dat in vergelijking met twee tot drie jaar geleden er ontzettend veel vooruitgang is geboekt bij het toezicht op de banken in de wereld. âOveral worden de bonussen aangepakt. Nederland is daarbij nog wat strenger dan andere landen. Wij lopen vooropâ, zei minister Bos voldaan. Hij meent dat Nederland niet moet buigen voor het dreigement van bankiers dat zij elders aan de slag gaan als zij daar een hogere beloning kunnen krijgen.

---