Gemeente Lelystad

Campagne voor regelingen laag inkomen

Donderdag 5 november 2009

De campagne van de gemeente om de regelingen voor mensen met een laag inkomen bekend te maken, is vernieuwd.

Extra bijdragen

In de nieuwe campagne wordt vooral aandacht besteed aan twee regelingen: namelijk EUR 90,- extra bijdrage voor ouderen en de participatiebijdrage van EUR 200,- voor kinderen. De gemeente is een proef gestart die loopt tot en met februari 2010, waarin deze twee regelingen extra makkelijk aan te vragen zijn.

Makkelijk aanvragen

Het enige dat iemand hoeft te doen is de speciale aanvraagkaart invullen met naam, adres, burgerservicenummer en bankrekeningnummer. Deze kaart kan zonder postzegel op de bus gedaan worden naar het antwoordnummer van de gemeente. Inzenders ontvangen dan binnen twee weken bericht. De kaarten zijn nu nog verspreid onder een beperkt aantal organisaties. Als de proef succesvol is, worden ze breder uitgezet. De kaarten zijn trouwens ook te vinden op www.lelystad.nl/extrabijdrage. Deze kunnen worden uitgeprint en naar de gemeente gestuurd.

Geld mag geen belemmering zijn om mee te doen

Als iemand een laag inkomen heeft, kan het soms erg lastig zijn om rond te komen of om actief mee te doen in de samenleving. De gemeente heeft verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen, want de gemeente hecht er veel waarde aan dat iedereen in Lelystad mee kan doen. Geld mag daarvoor geen belemmering zijn. Inwoners komen er vaak sneller voor in aanmerking dan ze denken. De grens ligt op 120% van het bijstandsniveau.

EUR 90,- voor ouderen

Is iemand 65 jaar of ouder en heeft hij of zij een laag inkomen? Dan kan diegene van de gemeente zo een extra bijdrage krijgen van EUR 90,- per jaar. Wellicht heeft iemand altijd al een museumjaarkaart willen hebben of vindt iemand het fijn om gewoon wat extra bestedingsruimte te hebben voor de boodschappen. Deze EUR 90,- is vrij te besteden.

EUR 200,- voor kinderen

Ouders van kinderen tot 18 jaar kunnen EUR 200,- krijgen per kind per jaar van de gemeente voor het betalen van sportlessen en bijvoorbeeld muzieklessen. Zo worden zwemlessen vergoed, voetbal, volleybal, darten, schilderlessen, pianolessen. Het maakt niet uit wat het is, als het kind of de jongere maar mee kan doen, door bijvoorbeeld lekker sportief of cultureel bezig te zijn. Ook de dingen die nodig zijn voor de lessen, kunnen ouders hiervan betalen, zoals voetbalschoenen of een balletpak.

Gratis informatienummer

Voor alle vragen over vergoedingen en regelingen kunnen bewoners bellen met de gratis informatielijn van de gemeente Lelystad: 0800- 4443330. Naast de participatiebijdrage zijn er namelijk nog meer regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Mederwerker aan het woord

Een van de medewerkers: "Veel mensen vinden het vervelend om te vertellen dat ze weinig geld hebben. Via dit nummer kun je informatie opvragen zonder je naam te noemen. We zeggen nooit nee, als iemand een vraag heeft, zoeken we net zolang tot we een antwoord hebben."
---