Gemeente Lelystad

Gratis voor- en vroegschoolse educatie

Donderdag 5 november 2009

Ouders met een laag inkomen kunnen vanaf 1 november 2009 hun kinderen, als deze in de Voor - en Vroegschoolse Educatie (VVE) doelgroep vallen, gratis naar de VVE-peuterspeelzaal laten gaan. Hiervoor start de gemeente Lelystad een nieuwe regeling.

Voor inkomens beneden 120 procent bijstandsniveau

De regeling is bedoeld voor ouders met een inkomen beneden de 120% van het bijstandsniveau. Stichting Kindercentra Lelystad voert de VVE uit. Op VVE-peuterspeelzalen in Lelystad spelen kinderen van 2,5 tot 4 jaar onder deskundige begeleiding met elkaar. Het bevorderen van de ontwikkeling van de kinderen staat daarbij voorop.

Lesprogramma Voor- en Vroegschoolse Educatie

Op de peuterspeelzalen zingen kinderen bijvoorbeeld liedjes, doen bewegingsactiviteiten, zijn creatief bezig en spelen buiten. De Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)-peuterspeelzalen gebruiken speciale programma's en methodes om doelgericht te investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen. VVE is goed voor alle kinderen, maar het is met name geschikt om achterstanden in te halen, bijvoorbeeld op het gebied van taal. VVE helpt kinderen zo op weg dat ze op een goede manier aan groep één van de basisschool kunnen beginnen. Bij de VVE-peuterspeelzalen is een extra leidster aanwezig, zodat er onder andere gewerkt kan worden in kleine groepjes. De VVE-peuterspeelzalen hebben een speciaal programma: Kaleidoscoop.

'Iedereen moet kunnen meedoen'

Wethouder Willem de Jager: "De gemeente Lelystad hecht er veel waarde aan dat iedereen in Lelystad mee kan doen en dat kinderen daarvoor goede kansen krijgen. Met deze regeling willen we daar (onder andere) een bijdrage aan leveren. Juist het bieden van kansen aan kinderen op jonge leeftijd is zo belangrijk om hen een goede toekomst te laten hebben. Er is een budget beschikbaar voor deze regeling van EUR 50.000,-. Daarvan kunnen ongeveer 475 kinderen gebruik maken. Ouders met kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar die (nog) niet naar de (VVE-)peuterspeelzalen gaan, nodig ik dan ook van harte uit van het aanbod gebruik te maken!"

Gebruik maken van regeling

Ouders die zich hiervoor aan willen melden kunnen terecht bij de Stichting Kindercentra Lelystad (SKL). W: www.skl-kinderopvang.nl, T: 0320 - 294900, E: info@skl-kinderopvang.nl.

---