VVD


4-11-2009

Georganiseerde winkelcriminaliteit kost Europa miljarden

Hennis-Plasschaert: "Effectieve grensoverschrijdende aanpak noodzakelijk"

Winkeliers in Europa lijden jaarlijks 7,6 miljard euro schade door rondtrekkende bendes, waarvan 250 miljoen euro in Nederland. Vandaag presenteert Detailhandel Nederland een onderzoek waar dit uit blijkt. VVD-Europarlementariƫr Jeanine Hennis-Plasschaert neemt het rapport in ontvangst.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Het rapport toont wederom aan dat (grensoverschrijdende) winkelcriminaliteit een groot probleem is maar dat de structurele aanpak hiervan onvoldoende van de grond komt. Gevolg hiervan: miljoenen euro's schade voor winkeliers en een toenemend gevoel van onveiligheid.

Ik heb de problematiek verschillende keren onder de aandacht gebracht van de Europese Commissie. In debatten maar bijvoorbeeld ook middels schriftelijke vragen' en onlangs nog tijdens een persoonlijk diner met Eurocommissaris Barrot.

Het wegvallen van de Europese binnengrenzen heeft ons veel opgeleverd maar ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich meegebracht. Hoog tijd voor actie dus. Barrot heeft inmiddels aangegeven er serieus mee aan de slag te gaan."