Gemeente Bussum

Nieuwe Kadernota Economie

Donderdag 29 oktober jl. heeft de gemeenteraad de nieuwe Kadernota Economie 2009 vastgesteld. In deze nota zijn de hoofdlijnen van het economisch beleid in de gemeente neergelegd. De nota vervangt het oude document uit 1994 en is in interactie met lokale partijen tot stand gekomen.

Â

Ambities

De belangrijkste ambitie voor Bussum is het creëren van een goed vestigingsklimaat voor het midden- en kleinbedrijf. Deze ambitie omvat drie onderdelen:


1. Het behouden en versterken van de positie van Bussum als levendige, duurzame kern met een hoog voorzieningenniveau en regionale allure.


2. Het versterken van de lokale werkgelegenheid door middel van regionale samenwerking.


3. Het voorzien in de randvoorwaarden voor ondernemerschap door het waarborgen van een hoog niveau van gemeentelijke dienstverlening.

Â

Levendige kern

De indeling van het Wilhelminaplantsoen en het functioneren van de markt worden verbeterd. (Opslag)ruimte boven winkels wordt bewoonbaar gemaakt, zodat er ook buiten de winkeltijden âlevenâ in de straten is. De Nieuwe Brink en het Scapino-terrein worden opnieuw ingericht en het wijkwinkelcentrum Koekoeklaan wordt aangepakt. De mogelijkheden voor daghoreca, zoals een grand-café, worden vergroot door het nieuwe horecabeleid. Dit in combinatie met promotionele activiteiten voor Bussum als geheel, moet er voor zorgen dat Bussum een aantrekkelijke, levendige kern met regionale uitstraling is én blijft.

Â

Werkgelegenheid

Voor de versterking van de lokale werkgelegenheid wordt aangehaakt bij de doelstellingen van de regio Gooi en Vechtstreek, die innovatie en vernieuwing tussen de groeiende sectoren zorg, media en toerisme stimuleert. Zo kan de groeiende vergrijzing worden omgebogen tot een economische kans. Met de regiogemeenten is afgesproken dat bedrijventerreinen worden behouden en dat de kwaliteit ervan verbeterd wordt. Zo worden de âruimte voor werkâ en de hieraan gekoppelde arbeidsplaatsen (op ondermeer de Nieuwe Vaart en de Nijverheidswerf) voor de lange termijn behouden.

Â

Dienstverlening

De gemeente Bussum werkt aan elektronische dienstverlening, minder regels, meer service, de opzet van een ondernemersloket én handhaving op terreinen die de economie raken. Op verzoek van de Bussumse Ondernemers Vereniging is gestart met onderzoek naar het invoeren van reclamebelasting. Dit doet de gemeente niet om de eigen kas te spekken: de ontvangen middelen vloeien direct terug naar de ondernemers, zodat ze kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld feestverlichting, evenementen en promotie van de verschillende winkelgebieden in Bussum.

Â

Meer informatie

De kadernota Economie is te downloaden op www.bussum.nl, onder het kopje Ondernemen, Visie en beleid en Ondernemen. Voor meer informatie over de kadernota Economie kunt u contact opnemen met David de Jong, tel. (035) 692 88 80, d.dejong@bussum.nl.

Â