Stichting Aids Fonds

Vier januari 2010: einde inreisbeperkingen hiv-positieven naar VS


04-11-2009

Per 4 januari 2010 mogen hiv-positieven weer naar de Verenigde Staten voor reis of verblijf. In navolging op Obamas aankondiging van de opheffing van de inreisbeperking, is nu de exacte datum bekend gemaakt waarop de VS-grenzen open zijn voor mensen met hiv. Hiermee komt een einde aan de 22 jaar durende periode waarin reizigers met hiv Amerika niet in mochten. Het opheffen van de inreisbeperkingen geldt niet alleen voor hiv-positieven die voor vakantie of werk naar de VS willen reizen, maar ook voor hiv-positieven die zich in het land willen vestigen. Het Aids Fonds en Hiv Vereniging Nederland zijn zeer verheugd over het naderend einde van deze inreisbeperkingen. Samen met internationale aidsbestrijders is flink gestreden voor het opheffen van deze discriminerende regeling.

22 jaar inreisbeperking
Ten tijde van de inreisbeperking moesten mensen met hiv een speciaal visum aanvragen om de VS in te kunnen komen. Had je geen visum en vermeldde je in het vliegtuig op de immigration card dat je hiv hebt, dan mocht je de VS niet in en moest je terug naar huis. De Hiv Vereniging en het Aids Fonds adviseerden altijd om hiv niet te vermelden op de immigration card. Dan werd je gewoon toegelaten. Maar dat maakte een reis naar de VS altijd wel beladen. Wat nou, als ze mijn medicatie in de handbagage vinden en er alsnog achter komen dat ik hiv heb? Om die angst te voorkomen werd geadviseerd om de pillen in een ander potje te doen. Gelukkig is deze tijd binnenkort voorbij.

Naar een wereld zonder inreisbeperkingen
De afschaffing van de inreisbeperking is op maandag 2 november gepubliceerd in de staatscourant Federal Register. President Obama had dit al op 30 oktober aangekondigd. Tijdens die aankondiging zei Obama: Terwijl we nu praten over bestrijding van stigma van deze ziekte (hiv-infectie), behandelden we bezoekers die het hebben als een bedreiging. is een stap om mensen aan te moedigen zich te laten testen en te behandelen, het is een stap om families bijeen te brengen en een stap die levens redt.

De secretaris generaal van de VN, Ban Ki Moon, heeft het Amerikaanse besluit gebruikt om andere landen met een inreisverbod op te roepen om ook hun inreisbeperkingen op te heffen. Van tenminste negen andere landen is bekend dat ze een totaal inreisverbod voor hiv-positieven hebben: Brunei, China, Irak, Jemen, Maleisië, Rusland, Singapore, Soedan en Zuid Korea.
Daarnaast is er een aantal landen met een gedeeltelijk inreisverbod (bijvoorbeeld voor langer verblijf of werk). Het Aids Fonds en de Hiv Vereniging hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het opheffen van de inreisbeperkingen van de VS en van andere landen en zal dat blijven doen voor die andere landen. De beide organisaties verwelkomen de oproep van Ban Ki Moon.