Nieuwe structuur donorvertegenwoordiging bij Sanquin

05/11/2009 11:43

Sanquin

Sanquin heeft in overleg met de huidige donorraad een nieuwe structuur voor donorinbreng ontwikkeld. Bij de 400.000 bloeddonors in Nederland zijn er enkele duizenden die graag meedenken over de bloedvoorziening en hun rol daarin. Om recht te doen aan deze wens is de structuur van de donorinbreng bij Sanquin geoptimaliseerd.

Sanquin heeft zich laten adviseren door Twynstra Gudde (organisatieadviesbureau) over de manier waarop de inbreng van donors het best kan worden geregeld

De huidige structuur werkte anno 2009 niet goed meer. Vooral de rol van donorverenigingen in de landelijke donorraad was niet duidelijk geregeld.

De donorvertegenwoordiging onderschrijft het advies van Twynstra Gudde. "Wij zijn blij met deze modernisering. Het is nu duidelijker waarover de donorraad wel en niet aan Sanquin adviseert. Ook is het helder aan welke eisen een donorvereniging moet voldoen om toe te kunnen treden tot de landelijke donorraad.", aldus Jan van Leeuwen, voorzitter landelijke donorraad. "Ik denk dat veel mensen zich in de nieuwe aanpak zullen kunnen vinden, omdat alle betrokken partijen hun bijdrage aan het advies hebben kunnen leveren."

De nieuwe donorraad krijgt een onafhankelijke voorzitter en verder als leden de voorzitters van de vier regionale donorraden en vier rechtstreeks gekozen leden.

Donors en donorverenigingen adviseren Sanquin over zaken als privacy, klachtenbehandeling, reiskostenregeling, persoonlijke veiligheid en het regionale beleid over locaties en hun openingstijden.

Sanquin

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.