Bussemaker staaft met TNO-cijfers: Nederland beweegt steeds meer

05/11/2009 11:00

Nederlands Insituut voor Sport en Bewegen


---- let op: embargo tot 5-11, 16.15 uur i.v.m. startsein prins en speech staatssecretaris ----

Staatssecretaris Bussemaker staaft met TNO-cijfers: Nederland beweegt steeds meer

Prins Pieter-Christiaan geeft startsein landelijke actie 'Heel Nederland Fietst'

EDE/BENNEKOM, 5 november 2009

Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, van Vollenhoven heeft donderdag in Ede onder luid fietsbelgerinkel het startsein gegeven voor de grote landelijke fietsactie die in 2010 van start gaat: Heel Nederland Fietst.

Hij deed dit tijdens het jubileumcongres van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen door - ondersteund door het geluid van 700 fietsbellen in de zaal - op een enorme fietsbel te drukken. Eerder die middag maakte staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS bekend dat volgens de laatste TNO-cijfers 68 procent van de volwassenen en 47 procent van de jongeren voldoende beweegt. Heel Nederland Fietst is één van de acties om nog meer Nederlanders in beweging te krijgen.

Onder de paraplu van Heel Nederland Fietst zal onder meer een wereldrecordpoging plaats vinden op 31 maart vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam, als side-event van de start van de Giro d'Italia: tussen 12 en 13 uur willen initiatiefnemers NISB en Fietsersbond maar liefst 1 miljoen Nederlanders tegelijkertijd op de fiets krijgen. Dat gebeurt met hulp van zeer veel partnerorganisaties, variërend van NOC NSF en ANWB tot Bovag-RAI en Convenant Overgewicht.

De Prins was door NISB uitgenodigd omdat hij sterk betrokken is bij de maatschappelijke waarden van sport en bewegen, onder meer als voorzitter van de Laureus Foundation, en zelf ook sportief actief is.

Staatssecretaris lovend

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen vierde donderdag zijn tienjarig bestaan met een drukbezocht jubileumcongres 'Meedoen én Uitblinken' in CineMec ExpoTheater in Ede. Staatssecretaris Jet Bussemaker verbond de forse stijging van het aantal mensen dat voldoende beweegt, nadrukkelijk met de jubilerende organisatie die o.a. verantwoordelijk is voor de campagne 30minutenbewegen en grote programma's als BeweegKuur (voor mensen met diabetes) en Meedoen (voor deelname sport door jongeren). "Als NISB niet was opgericht, dan had ik vandaag niet de volgende cijfers kunnen presenteren. Cijfers die volgens mij duidelijk maken dat het NISB meer oplevert dan de som der delen." Een jaar na de oprichting van het NISB, in 2000, voldeed iets meer dan de helft van de Nederlandse volwassen bevolking aan de beweegnorm. Volgens de meest actuele TNO-cijfers over 2008, die de staatssecretaris in Ede presenteerde, is dat percentage fors gestegen: van 52% naar maar liefst 68%. Jongeren krijgen de komende jaren van NISB nog extra aandacht, want één op de zes jongeren is niet actief en amper de helft van de jongeren haalt de beweegnorm van 'Dubbel30': dagelijks een uur flink bewegen.

Clémence Ross, directeur NISB, is erg blij met de stijgende lijn die zowel bij volwassenen als jongeren te zien is (beide rond 4 procent): "Dat is heel positief en zo zien we dat onze inspanningen resultaat opleveren, juist ook waar het gaat om het stimuleren van het 'dagelijks bewegen' in huis en op en naar het werk of de school. De komende jaren gaan we ons nog meer richten op groepen die achterblijven, zoals jongeren, chronisch zieken, ouderen en allochtonen. De verenigingen zijn daarbij ook steeds beter bij ons in beeld, zowel als plek om te sporten als de organisatie waar maatschappelijke stages kunnen worden gehouden: tenslotte zijn verenigingen het cement van de samenleving."


---- embargo tot 16.15 uur-----------------