Ministerie van Defensie

Landmacht oefent crisisbeheersing met civiele autoriteiten

5 november 2009, 11.46 uur

Tijdens de oefening Alert wordt samengewerkt met onder meer de politie (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie De landmacht oefent deze week tijdens de jaarlijkse oefening Alert de samenwerking met civiele diensten bij crisisbeheersing en rampenbestrijding. Het Regionaal Militair Commando Noord uit Havelte, 2 bataljons van de Nationale Reserve en eenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade worden hierbij ingezet. Tijdens Alert worden de militaire en civiele eenheden opgezadeld met een aantal grootschalige en complex uitdagingen.

De oefening vindt op meerdere plekken plaats in de provincies Flevoland, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Friesland en Groningen. In het scenario dreigen overstromingen, terroristische incidenten en een besmettelijke ziekte de samenleving volledig te ontwrichten. De landmacht en de civiele diensten gaan deze fictieve crisis samen te lijf. Dit gebeurt grotendeels procedureel maar ook met echte acties.

Meerdere dreigingen

Tijdens oefening Alert gaan de landmacht en de civiele diensten de fictieve crisis samen te lijf (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Om de verspreiding van de besmettelijke ziekte zoveel mogelijk te beperken ontwikkelen de civiele autoriteiten een plan om grote manifestaties zoals voetbalwedstrijden en popconcerten te verbieden. Ook wordt overwogen om een langere periode de scholen in de regio te sluiten. Deze maatregelen leiden tot onrust bij de bevolking.

Tot overmaat van ramp dreigen delen van de provincies te overstromen, is er sprake van een reële terroristische dreiging en als dat nog niet genoeg is vindt er een ongeval met chemicaliën plaats bij een bedrijf waar essentiële geneesmiddelen tegen de besmettelijke ziekte worden geproduceerd. De civiele autoriteiten en hulpdiensten, zelf ook onderbezet door de besmettelijke ziekte, besluiten hierop de hulp van Defensie in te roepen.

Echte inzet

Los van de procedurele en planningsoefening worden ook daadwerkelijke acties uitgevoerd. In Assen wordt morgen de ontruiming van de wijk Kloosterveen beoefend. Hierbij wordt een grote groep `slachtoffers' naar de Johan Willem Frisokazerne geëvacueerd en daar opgevangen. De kazernes in Schaarsbergen en Ermelo worden ook voorbereid als noodopvang voor geëvacueerde burgers.

Goed overleg met de verschillende instanties is van cruciaal belang (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

In Coevorden, waar in het scenario de dijken dreigen door te breken, wordt in samenwerking met het Waterschap Velt en Vecht gewerkt aan dijkverzwaring met behulp van Defensiemiddelen en -personeel. Eenheden van de landmacht beschermen enkele cruciale objecten en complexen tegen terroristische dreigingen. De ontsmettingscapaciteit van 101 NBC (Nucleair, Biologisch en Chemisch) Verdedigingscompagnie wordt ingezet om de slachtoffers van het chemische ongeval te ontsmetten.

Volwaardig veiligheidspartner

Ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp is één van de hoofdtaken van de krijgsmacht. Zoals ook uit dit complexe scenario blijkt, is de landmacht niet alleen een vangnet maar een volwaardig veiligheidspartner. De inzet van Defensie ter ondersteuning van en onder leiding van de civiele autoriteiten is vastgelegd in interdepartementale overeenkomsten.