Nieuw-Vlaamse Alliantie


NMBS gijzelt mensen die wel willen gaan werken (05/11/09)

Het is weer zover. Voor de zoveelste keer hebben de vakbonden bij de NMBS beslist om te gaan staken. N-VA-Kamerlid Patrick De Groote vindt het onaanvaardbaar dat de vakbonden van de NMBS opnieuw honderdduizenden mensen gijzelen die wel bereid zijn om te gaan werken. De zachte aanpak van de vakbonden door deze federale regering heeft gefaald. De Groote roept het parlement daarom op om nu eindelijk de wet op de minimale dienstverlening goed te keuren. N-VA heeft daar in 2008 al een wetsvoorstel voor ingediend. Er is een recht op staken, dat klopt, maar er bestaat ook zoiets als het recht om te gaan werken, aldus De Groote.

Het conflict draait rond het goederenvervoerbedrijf B-Cargo, dat de concurrentie in een vrijgemaakte Europese markt niet aankan. Een dergelijk bedrijf moet gereorganiseerd worden, punt aan de lijn. Het wordt tijd dat de vakbonden zich daarbij neerleggen. De Groote: Ze zouden beter een voorbeeld nemen aan hun collegas bij Opel Antwerpen: die hebben, ondanks alle slechte berichten, wel de moed om nog te gaan werken.

In juni 2008 had toenmalig minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte een akkoord gesloten met de vakbonden. Volgens de minister was het een alternatief voor de minimale dienstverlening, waar zij weinig heil in zag. In het akkoord van Vervotte met de vakbonden zouden afspraken gemaakt zijn over striktere procedures voor stakingsaanzeggingen en strengere voorwaarden voor werkonderbrekingen. Er werd onder meer afgesproken dat stakingen enkel als ultiem wapen mogen worden gebruikt, nadat alle andere pogingen van conflictbeheersing mislukt zijn. Minister Vanackere, de opvolger van Vervotte, heeft dat beleid onverkort voortgezet.

Deze zachte aanpak heeft echter gefaald. Patrick De Groote: Deze spoorstaking is een regelrechte schande en vooral de NMBS heeft boter op het hoofd. Terwijl iedereen de mond vol heeft over de moeilijke economische toestand van het land, gaan de vakbonden nog maar eens proberen een groot deel van de economie lam te leggen. Het is normaal dat vakbonden actie voeren, maar er zijn betere en creatievere actiemiddelen die de onschuldige reizigers niet straffen.

Auteur:
Patrick De Groote
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be