Erasmus Universiteit Rotterdam

Lezing: The Nation as History

Datum
Van: 05 november 2009 14:30
Tot: 05 november 2009 16:30

---

Locatie:
Campus Woudestein, T-gebouw, Zaal T-106

Toelichting
Prof.dr. Stefan Berger, Professor Modern German and Comparative European History aan de Universiteit van Manchester geeft het openbare college The Nation as History. Het college vindt plaats op donderdag 5 november 2009 van 14.30 - 16.30 uur in T-106. Het college is georganiseerd door het Centrum voor Historische Cultuur van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen.

Nationale identiteit vaak ontleend aan patriottistische geschiedenisverhalen

Ieder kind leert op school over de geschiedenis van Nederland en historische vragen over Nederlanders zijn onderdeel van de toets van de inburgeringcursus. Maar is dat in de huidige multiculturele samenleving wel de juiste manier om mensen dichter bij elkaar te brengen? Prof.dr. Stefan Berger, Professor Modern German and Comparative European History aan de Universiteit van Manchester betwijfelt dit in zijn openbare college The Nation as History. Het college vindt plaats op donderdag 5 november 2009 van 14.30 - 16.30 uur.

Berger plaatst de relatie tussen nationale identiteit en geschiedschrijving in historisch perspectief. Hij laat zien dat er in de periode na de Tweede Wereldoorlog juist helemaal niet zoveel over de geschiedenis van de eigen natie is geschreven, maar dat dit soort geschiedschrijving na 1980 weer helemaal terug is. Berger legt uit hoe dat komt en stelt de vraag of de grote rol van grote historische verhalen in de vorming van onze nationale identiteit nu wel zo wenselijk is. In het huidige Nederland zijn er immers zoveel verschillende mensen, etniciteiten en culturen, dat het moeilijk wordt om ze door één nationalistisch geschiedenisverhaal bij elkaar te brengen. Berger stelt dat daar betere andere manieren voor kunnen worden gebruikt.

Prof.dr. Stefan Berger is hoogleraar Modern German and Comparative European History aan de Universiteit van Manchester. Tot 2008 was hij voorzitter van het programma Representations of the Past: The Writing of National Histories in 19th and 20th Century Europe van de European Science Foundation. Thema"s van zijn publicaties zijn o.a. nationalisme, nationale identiteit en de geschiedenis van de historiografie.

Het openbare college is georganiseerd door het Centrum voor Historische Cultuur (CHC) van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen. Aan dit Centrum wordt ondermeer onderzoek gedaan naar intellectuele ideeëngeschiedenis, historisch bewustzijn, geschiedenisonderwijs en het doorgeven van kennis over de geschiedenis.
Zie ook CHC