Erasmus Universiteit Rotterdam

Max Havelaar Lecture 'Chains for Change'

Datum
Van: 04 november 2009 14:00
Tot: 04 november 2009 16:30

---

Locatie:
Campus Woudestein, L-gebouw, zaal LB-107

Toelichting
Max Havelaar Lecture 'Chains for Change'. Georganiseerd door prof.dr. Rob van Tulder, hoogleraar Business Society Management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University. Thema: Fairtrade en het bouwen van een duurzame handelsketen door bedrijven. Met o.a. Bert Koenders (Minister van Ontwikkelingssamenwerking) en Jack van Ham (CEO ICCO).

Bevordering van de handel beste manier om ontwikkelingslanden te helpen

Handel is een zeer belangrijke motor voor armoedebestrijding. Het principe Fairtrade heeft betrekking het creëren van eerlijke handelsvoorwaarden voor de miljoenen boeren en producenten in ontwikkelingslanden, zodat ze zich uit de armoede kunnen werken. Tijdens de Max Havelaar Lecture `Chains for Change' met het motto: `Trade. Not Aid', geven sprekers uit alle windhoeken hun visie en ambities op de wijze waarop ketenbeheer in de handel kan bijdragen aan armoedebestrijding en mondiale duurzaamheid. De Lecture is mede georganiseerd door prof.dr. Rob van Tulder, hoogleraar Business Society Management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University en vindt plaats op woensdag 4 november 2009.

Om Fairtrade te kunnen bedrijven moet er een markt zijn zekerheden in de handelsketen zijn ingebouwd die ervoor zorgen dat de inkomsten ook daadwerkelijk bij de boeren en producenten in ontwikkelingslanden terecht komen. Duurzaam ketenbeheer is een effectief middel gebleken waarmee het bedrijfsleven een grote bijdrage kan leveren aan mondiale duurzaamheid. Het is echter niet altijd even eenvoudig. Tijdens de Lecture komen onder andere de vragen over welke initiatieven het best werken en welke verantwoordelijkheden bedrijven en de overheid hebben aan de orde.

De Max Havelaar Lecture `Chains for Change' is onderdeel van de Fairtrade Week die Stichting Max Havelaar tussen 29 oktober en 7 november organiseert. De lecture is een samenwerking tussen Stichting Max Havelaar, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, Triodos Bank en het Expert Centre on Sustainable Business and Development Cooperation (ECSAD). Sprekers zijn onder andere Jack van Ham (CEO ICCO) en Bert Koenders (Minister van
Ontwikkelingssamenwerking).