Gemeente Haaksbergen


Verbeterplan gemeentelijke bedrijfsvoering
05-11-2009 Verbeterplan gemeentelijke bedrijfsvoering Bij de gemeente Haaksbergen is de afgelopen jaren zichtbaar aandacht geweest voor de bedrijfsvoering. De sturing op de planning van de zogeheten beleids- en budgetcyclus is een sterk punt en de managers en medewerkers laten een grote betrokkenheid zien bij de gemeente en de afdeling waar ze werken. Tegelijkertijd is er een flink aantal punten geconstateerd die verbeterd moeten worden. Enkele daarvan zijn zelfs zeer fundamenteel zoals de cultuur in de organisatie.

Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit het onderzoek dat PricewaterhouseCoopers heeft uitgevoerd naar de gemeentelijke bedrijfsvoering. Een aantal kritische opmerkingen in het accountantsrapport over de gemeentelijke jaarrekening 2008 was voor het college van B&W aanleiding om aan PricewaterhouseCoopers opdracht te geven de gemeentelijke bedrijfsvoering door te lichten.
Eén van de belangrijkste verbeterpunten waaraan gemeentebestuur en ambtelijke organisatie samen moeten werken heeft volgens het eindrapport van adviesbureau PwC te maken met cultuur. Het gaat daarbij onder meer om de omgang tussen bestuurders en ambtelijke organisatie.

Details
Het adviesbureau concludeert in zijn eindrapport verder onder meer nog dat het college van B&W vaak op details stuurt. Het college erkent dat, maar geeft aan dat men hieraan soms niet ontkomt, gelet op de schaal van de gemeente en de aard van de onderwerpen. Bovendien vindt het college dat men soms ook wordt gedwongen om op details te sturen, omdat er regelmatig vragen worden gesteld op detailniveau.

Verbeterpunten
In het rapport worden diverse verbeterpunten voorgesteld. Die hebben behalve met gedrag en attitude te maken met onder meer verbetering van procedures van het Managementteam, de herijking van de rolinvulling door het college, verbetering van de sturing op kaders en control en op het formuleren en verbeteren van managementinformatie.
Burgemeester en wethouders hebben inmiddels besloten om de aanbevelingen uit het rapport over te nemen en samen met het ambtelijk management te werken aan de voorgestelde verbeteringen. Overigens was een aantal van de gesignaleerde verbeterpunten al naar voren gekomen bij eerdere onderzoeken en wordt daaraan al gewerkt.

Vertrouwen
"We hebben er alle vertrouwen in dat we met de aanbevelingen uit het rapport belangrijke randvoorwaarden hebben om de volgende stappen te zetten in de verbetering van de kwaliteit van onze organisatie", aldus schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de raad.