Gemeente Rhenen


Start van de bouw van Het Rhenense Hof (voorheen Binnenstad-Oost)

5 november 2009 - Ontwikkelaar Planoform wil in september/oktober 2010 met de bouw van Het Rhenense Hof starten.

Burgemeester en wethouders hebben opdracht gegeven het (voormalige) gemeentekantoor aan de Herenstraat te slopen En verder een plan uit te werken voor de tijdelijke inrichting van het sloopterrein. De gemeenteraad wordt voorgesteld voor de vertraging van het plan een aanvullend krediet van 214.980 euro te verstrekken.

De bouwaanvrage is na een uitgebreide beoordeling welstandshalve aanvaardbaar bevonden. Planoform gaat niet direct na de verlening van de bouwvergunningen beginnen met de bouwwerkzaamheden. De ontwikkelaar wil in september/oktober 2010 starten met de bouw.

In plandeel 1 komen vierenveertig koopappartementen en in plandeel 2 twaalf koopappartementen, zes stadswoningen en tweeëntwintig huurappartementen. Onder het gebouw komt een parkeergarage in twee lagen.

In de tussenliggende tijd begint Planoform met een actieve verkoopcampagne. De start van deze campagne hangt overigens wel af van de marksituatie. Voor Planoform is dat een belangrijk beslisgegeven. Met het oog op de projectvoortgang zijn de gemeente Rhenen en de Rhenense Woningstichting erbij gebaat dat de verkoop spoedig start en de daarmee samenhangende realisatie ook daadwerkelijk start in het derde kwartaal van 2010.

Voordat er gebouwd kan worden, moeten er diverse (sloop) werkzaamheden worden uitgevoerd in het plangebied van het project Het Rhenense Hof. Concreet gaat het om sloopwerkzaamheden, civieltechnische werken en vervolgonderzoek naar archeologie.

Voor de realisatie van Het Rhenense Hof moeten het oude gemeentekantoor, wooncomplex De Droge Doelen, Café Betsy en garagebedrijf Van Suilichem worden gesloopt.

Voor het oude gemeentekantoor (m.u.v. het voormalige jongensinternaat), wooncomplex De Droge Doelen en Café Betsy zijn intussen sloopvergunningen verleend. Met uitzondering van het gemeentekantoor hebben deze locaties nog (tijdelijke) gebruikers of (tijdelijke) bewoners en ligt directe sloop niet voor de hand. De sloop daar zal in 2010 gefaseerd plaatsvinden.

Omdat het gemeenkantoor tot de begane grondvloer wordt gesloopt en niet direct wordt gevolgd door bouwwerkzaamheden, wordt het sloopterrein tijdelijk ingericht. Het terrein mag geen storend element in de binnenstad van Rhenen worden. Na de sloopwerkzaamheden krijgt het terrein een (tijdelijke) groene inrichting.

In het plangebied lopen allerlei kabels, leidingen en riolering. Voor het project moeten diverse (nuts)tracés verlegd worden. Met de nutsbedrijven zijn nieuwe optimale tracés bepaald. Omdat de (graaf) werkzaamheden overlast geeft voor het winkelend publiek worden de werkzaamheden pas na de feestdagen uitgevoerd.

De start van de civieltechnische werken staat gepland voor januari 2010.

Voor Het Rhenense Hof wordt een extra krediet gevraagd van 214.980 euro. Deels is dit ontstaan door een vertraging van het project en deels is door een andere wijze van rente toerekening.,