Landelijke online veiling versnelt huizenverkoop

05/11/2009 12:41

Nationale Biedingsdagen 2009

In de maand november organiseert Coldwell Banker Makelaars Nederland in samenwerking met WoningbijOpbod(R) de Nationale Biedingsdagen 2009, een landelijke online veiling waarbij woningen tegen inzetprijzen worden aangeboden in een unieke poging kopers en verkopers bij elkaar te brengen.

Nieuwe verkoopmethode van woningen

Het is duidelijk dat de verkoop van woningen op dit moment niet vanzelf gaat. Er is nu echter een interessante aanvulling op de reguliere verkoop: een online onderhandeling van de woning. Organisator Hans Koekkoek van de Nationale Biedingsdagen legt uit hoe het werkt en wat de voordelen van deze unieke verkoopmethode zijn. "Het is een uitbreiding op de dienstverlening van de makelaar. Via een beveiligd online onderhandelingssysteem (WoningbijOpbod(R)) worden huizen binnen één uur verkocht aan de hoogste bieder. Eerlijk, transparant en voor de koper heel voordelig! Het gehele digitale proces geschiedt onder toezicht van een notaris. Zo kan er later nooit discussie ontstaan over de wijze waarop de onderhandeling heeft plaatsgevonden".

Inzetprijs en gunprijs

Hoe werkt het online onderhandelen in de praktijk? Onno van Roomen van WoningbijOpbod(R): '"Heel eenvoudig. Kopers melden zich bij de makelaar en gaan de woning bezichtigen. Ze krijgen vervolgens een inlogcode om deel te nemen een op een vast tijdstip geplande online onderhandeling. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Er wordt geboden in rondes vanaf een inzetprijs, die een stuk lager ligt dan de vraagprijs. Is de gunprijs (de minimale verkoopprijs die is vastgesteld door de verkoper) bereikt of wordt deze overschreden, dan is de woning verkocht! Het recht van voorbehoud van financiering en de drie dagen bedenktijd blijven bovendien van toepassing.

Unieke kans voor kopers en verkopers

"Het is een nieuwe onderscheidende manier van verkopen: je begint met een lage inzetprijs, maar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde; kopers krijgen een mooie kans om in de huidige markt voor een scherp prijs hun droomwoning aan te schaffen," aldus Koekkoek. De makelaars die al via deze weg verkopen melden dat 50-60% van de objecten voor het online moment al worden verkocht omdat bieders eerder tot zaken willen komen.

Ook op Funda!

"Deze vernieuwde verkoopmethode is nu al een groot succes", aldus Koekkoek. "Zowel kopers als verkopers reageren zeer enthousiast. Belangrijk is bovendien dat alle deelnemende woningen als veilingobject bij Funda te zien zijn. Hierdoor wordt een veel grotere zoekersgroep bereikt.

Nationale Biedingsdagen 2009: Landelijke campagne

Het startschot van deze landelijke campagne is inmiddels gevallen. Tientallen NVM-makelaars (aangesloten bij franchiseorganisatie Coldwell Banker Makelaars Nederland) zullen in de maand november en december deelnemen, in een poging de vastgelopen huizenmarkt weer dynamisch te maken.





http://www.woningbijopbod.nl